Universitatea Sapientia, Secţia Cinematografie, fotografie, media
Magyar | Română | English

Ştiri / |

Nou club de filme la Cluj
21.04.2010 17:07

Din 21 aprilie în fiecare miercuri, Clubul de film Bela Lugosi (Str.David Ferenc, nr.15)

Clubul de filme Béla Lugosi

A opta pentru Béla Lugosi ca mascotă pentru un club de film este o alegere riscantă - dar şi conştientă. Riscantă, pentru că acuma toată lumea va crede că o să arătăm numai filme vechi de horror - dar nu. Conștientă, pentru că Lugosi este un mostru sacru pentru noi: există nume foarte puţine arhicunoscute care să fie şi transilvan şi maghiar şi film în acelaşi timp. Să fim serioşi: clubul de filme Michael Curtiz ar suna stupid. şi interpretarea cea mai faimoasă a lui Lugosi, contele Dracula, a fost tot un ardelean, şi - e o rușine că prea puţini ştiu faptul, dat fiind că Bram Stroker a pus-o pe hârtie destul de clar - un secui.
Ei bine, acest club de film are ca scop să sape pentru vechi comori îngropate adânc de mişcările de platou a istoriei filmului; lucrări pe care prea puţini oameni îl cunosc - în contrast cu cât de mulţi oameni ar trebui să-l cunoască. Filme pe care le putem compara acum cu cele canonizate, predate în şcoală, filme prevestesc ceva, filme la care putem exclama cu mirare: "Uite, de aici a furat Tarantino!", filme care au fost pierdute, dar acum sunt găsite - sau au fost mereu aici, dar cumva nimeni nu ne-a arătat. Filme cult, rarităţi, „de colecţie," obscure. Desigur, urmată de dezbaterile obligatorii facultative.
Iată cîteva nume: Tod Browning, Alex Cox, Fernando Arrabal, Marco Ferreri, Alejandro Jodorowsky, Jan Nemec, Julie Taymor, Mario Bava, Bertrand Tavernier; dar vom prezenta si filme necunoscute de autori mai cunoscuți ca Lindsay Anderson, Werner Herzog, Robert Altman, Luis Bunuel, Henri-Georges Clouzot.
Fiecare film e acompaniat de unul scurt, fie că e un film de douăzeci de minute sau un exerciţiu-experiment de cinci minute de Kenneth Anger, Alain Resnais, Jacques Tati, D.A Pennebaker sau bunul vechi Makavejev Dusan. Şi lista poate continua ...
În fiecare joi de la ora şapte la Spritz cafe (str David Francisc nr 15, în spate la Sora în centru).. În curând în aer liber, de la amurg până zori şi alte proiecţii surpriză.


Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat