Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Virginás Andreával közölt interjút a 24.hu
2022.05.18. 16:27

Tanszékvezető oktatónkkal Kránicz Bence beszélgetett posztklasszikus zsánerfilmekről, kelet-európai gyártási struktúrákról, illetve a streaming-platformokon keresztüli forgalmazásban rejlő potenciálról.

„Egyre több, bevallottan műfaji mintákat követő film készült Magyarországon az utóbbi tíz évben. Ez nem hazai sajátosság, Romániában is hasonló folyamatok zajlanak – véli Virginás Andrea filmtörténész, aki a mai magyar és román zsánerfilmeket vizsgálja új könyvében. Miért lettek egyre fontosabbak a bűnügyi filmek? Milyen fordulatok kellenek ahhoz, hogy egy történetet szeressen a nagyközönség?

Nagyjából tíz évvel ezelőtt átalakult a magyar filmtámogatási rendszer, és a Magyar Nemzeti Filmalap – mai nevén Nemzeti Filmintézet – felállásával az is változni kezdett, milyen jellegű filmek készülnek. Az Andy Vajna vezette Filmalap deklarált célja volt, hogy elődjénél, a Magyar Mozgókép Közalapítványnál több, erős műfaji vonatkozású filmet finanszírozzon a forgatókönyvek fejlesztésére alapozva. És bár a magyar film látképét ezek a szándékok nem változtatták meg gyökeresen – a magyar filmszakmát a Filmalap felállása után is ugyanazok az emberek alkották, mint előtte –, az új műfaji filmek irányába tett lépések mégis látszódnak.

Erről a folyamatról, illetve a mai román filmvilágban tapasztalható, hasonló tendenciákról szól Virginás Andrea tavaly, angol nyelven megjelent könyve. A Film Genres in Hungarian and Romanian Cinemát nemzetközi akadémiai kiadó adta közre, filmtörténészek, egyetemi oktatók fogják olvasni. A könyv fontosabb megállapításai mégis bárki számára érdekesek lehetnek, aki ma magyar filmeket, sorozatokat néz.”

Folytatás a 24.hu-n.

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat