Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Volt hallgatóinkat is díjazták a 61. Magyar Filmkritikusok díjátadóján
2024.02.03. 16:37

Moldovai Katalin filmje kapta a filmkritikusok B. Nagy László-díját a MÚOSZ Film- és tévékritikus szakosztályának és a Magyar Filmművészek Szövetsége filmkritikus szakosztályának díjátadóján. Püsök Botond filmje a dokumentumfilmes szekcióban nyert.

A Magyar Filmkritkusok Díja díjátadó ünnepséget február 2-án a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) székházában rendezték meg, az elismerésekről a MÚOSZ film- és tévékritikus szakosztálya és a Magyar Filmművészek Szövetsége filmkritikus szakosztálya szavazott. A díjak átadása előtt Gyenge Zsolt filmkritikus, a MOME oktatója értékelte az évet.

A Moldovai Katalin rendezte Elfogy a levegő egy színészi díjat is kapott: főszereplője, Krasznahorkai Ágnes elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó díjat.

A legjobb dokumentumfilm díján a Túl közel (r. Püsök Botond) és a Falling (r. Gyimesi Anna) osztozik. A magyar kritikusok szerint az elmúlt év legjobb animációs filmje a Cannes-ban is díjazott 27 (r. Buda Flóra Anna), legjobb kisjátékfilmje pedig a Mária Terézia szül című film kapja (r. Cibulya Nikol).

Operatőri díjat kapott M. Deák Kristóf a Látom, amit látsz és a Cicaverzum című filmek fényképezéséért. A legjobb forgatókönyv díját Reisz Gábor és Schulze Éva érdemelte ki aMagyarázat mindenre című filmért. A legjobb rendezés díját Szabó Mátyás, a Látom, amit látszalkotója vitte haza.

A magyar filmkritikusok Életműdíját sok évtizedes kimagasló művészi munkájáért Schulze Évakapta. Második alkalommal osztották ki az Árvai Jolán-díjat, idén Petrányi Viktória producert tüntették ki vele.

Gratulálunk mindenkinek!

(via Filmtett, film.hu)

 

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat