Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Volt hallgatónk, Horváth Nóra záróvizsga filmje is bekerül a Friss Hús idei kiadásának versenyszekciójába
2024.05.12. 17:38

A 38 film között jól ismert, nemzetközi fesztiválokon is díjazott alkotók és most bemutatkozó filmesek munkáit, élőszereplős filmeket és animációkat is meg lehet nézni május 30. és június 5. között.

2024-ben tizenkettedik alkalommal rendezik meg a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált. A Friss Hús elsődleges célja a legújabb magyar és külföldi rövidfilmek bemutatása, valamint egy olyan szakmai fórum felépítése, ahol a visszajelzésre és párbeszédre vágyó alkotók egy nagyobb közönség előtt mutathatják meg filmjeiket. A vetítések rendre telt házasak, és jelentős szakmai és sajtóvisszhangot keltenek. A fesztivál évről évre növekvő látogatottsága bizonyítja, hogy a rövidfilmek széles körű érdeklődésre tartanak számot.

A kiegészítő kulturális eseményeken, kerekasztal-beszélgetéseken és workshopokon az elmúlt években több száz filmkedvelő vett részt. A Friss Hús az első sikeres fesztivál óta eltelt években szakmai programokkal, pitchfórummal és nemzetközi válogatással bővült: a programsorozat keretében éppúgy bemutatkoznak a jövő projektjei, mint az elmúlt két év magyar és nemzetközi rövidfilmes termésének legjava. A program emellett színes keresztmetszetét nyújtja a hazai egyetemeken és képzéseken zajló filmes munkának a diákok alkotásainak bemutatásával.

A Friss Hús magyar válogatásának filmjei évről évre eredményesen szerepelnek világszerte. Az 2016-os versenyprogram különdíjának nyertese, Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmje sorra halmozta a nemzetközi fesztiválsikereket, majd Oscar-díjat is nyert. A hazai közönségnek a Friss Húson bemutatkozó filmek gyakran kerülnek be Cannes, Szarajevó, illetve egyéb A-kategóriás nemzetközi fesztiválok versenyprogramjába.

Az idén sapientiás alkotás is bekerült a fesztivál versenyszekciójába, Horváth Nóra tavaly forgatott záróvizsga filmje, a Narancs, amely egy boszorkányos öregasszony történetét meséli el. Narancs növényekből készít orvosságokat, ezekkel segíti a falubelieket. Kunyhója csendjét és gyógynövényszagú életét a mező tulajdonosa háborgatja.

További részletek a fesztivál honlapján és Facebook-oldalán.

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat