Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Zsobokon tartottuk a 2. évesek nyári gyakorlatát
2024.07.26. 13:54

... Visky Ábel vezetésével. Összesen 14 hallgató vett részt abban a mélyinterjú gyakorlatban, amit a Bethesda Gyermekotthon lakóival és a zsoboki lakosokkal készítettek.

2024 július 4-7 között nyári gyakorlatot szerveztünk a Sapientia EMTE másod éves rendező és operatőr szakirányos hallgatóink számára Zsobokon, ahol a bázisuk a Bethesda Gyermekotthon volt, vezetőtanáruk pedig drd. Visky Ábel.

Az öt napos szakmai gyakorlat célja a dokumentumfilmes mélyinterjúk elkészítési módjainak elsajátítása volt, illetve egy olyan vizuális eszköztár kifejlesztése, amely megfelel a kortárs dokumentumfilm minőségi elvárásainak. A szakmai gyakorlaton az egyetem 14 másodéves hallgatója vett részt. (Az audiovizuális kommunikáció szakirány hallgatói ősszel, Csíkszépvízen mennek fotós táborba.)

A zsoboki tábor első napja az ismerkedésről, a feladat prezentálásáról szól: közösen megnézték Yann Arthus-Bertrand HUMAN (2015) című filmjét, amely a referenciafilmje volt a közösen elvégzendő projektnek.

A szakmai gyakorlat helyszíne a Szilágy megyei színmagyar falu, Zsobok. A háromfős stábokba szerveződő hallgatók a falu, illetve a faluban működő Bethesda gyermekotthon lakóival készítettek mélyinterjúkat személyes, de univerzális kérdések kapcsán. Mikor érezték igazán boldognak magukat? Mi volt a legnagyobb küzdelem az életükben? Mikor érezték igazán értékesnek az életüket? Ki az az ember az életükben, aki mellett igazán szeretve érezték magukat? Mi volt a legnagyobb veszteség az életükben? Hogyan tudtak megküzdeni vele? Az arcközelikre fókuszáló interjúk mellett a hallgatók olyan képeket készítenek a településen, amelyek túlmutatnak a hely hétköznapi dokumentációján, és megpróbálják megragadni a térség mélyebb, líraibb sajátosságait. A szakmai gyakorlat során készülő dokumentumfilm így egyszerre nyújtott betekintést egy Szilágy megyei falu lakóinak legszemélyesebb tapasztalataiba, és megörökítette azt a teret, amely helyet adott ezen élmények megtapasztalásának.

A faluban különféle mezőgazdasági vállalkozások működnek, többek között malom, pékség, kertészet, állatfarm, varroda, tejfeldolgozó üzem, és almaprés. Az itt dolgozók mind lehetséges szereplőként vehettek részt a készítendő filmben. A Bethesda Gyermekotthonban negyvenöt árva, félárva, vagy szociálisan terhelt családból származó gyermek lakik: a hallgatók az ő történeteiket is filmre rögzítették.

Az öt napos szakmai gyakorlat során a hallgatók olyan tudás- és élményanyaggal gazdagodhatnak, amely egész későbbi pályájuk során meghatározó fontosságú lehet. A leírt feladat egyszerre mélyíti empátiájukat, kommunikációs készségeiket, és fejleszti azt a vizuális eszköztárat, ami elengedhetetlen a minőségi munkát végző filmkészítő számára.

Támogatók:

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat