Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

6 Sapientiás alkotás is bekerült az idei Gopo-díjért való versenybe
2024.02.20. 00:31

A legrangosabb romániai szakmai díjra olyan filmek pályázhatnak, amelyek 2023-ban kerültek bemutatásra hazai és/vagy nemzetközi fesztiválokon, illetve streaming platformokon.

A Gopo-gála a romániai filmszakma évente megrendezésre kerülő esemény, amely az előző év legfontosabb filmművészeti alkotásait díjazza. A 2007-ben alapított Gopo-díj nevével Ion Popescu-Gopo román filmrendező előtt tiszteleg, aki 1957-ben a Rövid történet (Scurtă IstorieA Brief History) című rövid animációsfilmjével elnyerte a legjobb rövidfilmeknek járó Arany Pálma-díjat a cannes-i filmfesztiválon. A trófea Adrian Ilfoveanu román művész szobra, amely Gopo animációs filmjeinek főszereplőjét ábrázolja. A Gopo-díjakkal az előző év legjobb romániai filmes teljesítményeit díjazzák.

Az idén Gopo-díjra nevezett 107 alkotás közül 23 nagyjátékfilm, 9 egészestés dokumentumfilm, ezen kívül 17 rövid dokumentumfilm és 58 fikciós rövidfilm áll rajthoz.

Az elmúlt év legjobb egészestés román filmje címért olyan alkotások indulnak, mint Radu Jude Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii című alkotása, a magyar koprodukcióban készült Libertate (r. Tudor Giurgiu), az Încă două lozuri (r. Paul Negoescu) című sikervígjáték, a Bogdan Mirică-féle Boss, Marian Crișan Warboy-a vagy a marosvásárhelyi állatkertben forgott Tigru (r. Andrei Tănase).

A dokumentumfilmes mezőnyben többek közt az Între Revoluții (r. Vlad Petri), az Arsenie. Viața de apoi (r. Alexandru Solomon), a De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin (r. Carla Teaha) és a Playback (r. Iulia Rugină) szerepel.

Ami viszont számunkra a legfontosabb, hogy az idén a rövidfilmes kategóriába nevezett 58 alkotás között 6 Sapientiás hallgató alkotása is szerepel:

 

  • Frunza Roland: Vándorol a pénz
  • Horváth Nóra: Narancs
  • Makkai Márk: Jackpot
  • Nagy Márton: Hanna & Flóra
  • Sós Timothy: Suborbital
  • Szatmári Loretta: Preludiu

 

A szervezők március folyamán jelentik be, hogy melyikek azok a filmek, amelyek az egyes versenykategóriákba bekerülnek.

 

Az idei évtől kezdődően két előválogató zsűri végzi a filmek válogatását: egy a játékfilmes kategóriában, egy pedig a dokumentumfilmes és rövidfilmes kategóriában. Az játékfilmes előválogató zsűri, a korábbi évekhez hasonlóan 11 filmes szakemberből áll (Cristina Corciovescu, Mihai Fulger és Valerian Sava filmkritikusok, Ruxandra Ghițescu és Ioana Uricaru filmrendezők, Ofelia Popii színésznő, Tudor Lucaciu operatőr, Melania Oproiu vágó, Oana Păunescu jelmeztervező, Gabriela Suciu producer és Cristian Lolea zeneszerző). A dokumentum- és rövidfilmek esetében pedig, Andrei Rus és Ramona Aristide filmkritikusok, Radu Ciorniciuc filmrendező, Andreea Vălean forgatókönyvíró és Dan Nanoveanu vágó dönt arról, hogy mely jelöltek kerülnek versenybe.

 

A 18. Gopo-gálát április 29-én tartják a bukaresti I. L. Caragiale Nemzeti Színházban. A nevezett alkotások teljes listája itt böngészhető.

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat