Universitatea Sapientia, Secţia Cinematografie, fotografie, media
Magyar | Română | English

Ştiri / |

Șase dintre filmele noastre în curs de nominalizare pentru Premiile Gopo
20.02.2024 00:31

Cel mai prestigios premiu profesional din România este deschis filmelor care au fost proiectate în 2023 în cadrul unor festivaluri naționale și/sau internaționale sau pe platforme de streaming.

Gala Gopo este evenimentul anual al industriei cinematografice românești, care premiază cele mai importante opere cinematografice din anul precedent. Înființat în 2007, Premiul Gopo îl onorează pe regizorul român Ion Popescu-Gopo, care a câștigat Palme d'Or pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de Film de la Cannes în 1957 pentru scurtmetrajul său de animație Scurtă Istorie. Trofeul este o sculptură a artistului român Adrian Ilfoveanu, care îl reprezintă pe protagonistul filmelor de animație ale lui Gopo. Premiile Gopo onorează cele mai bune realizări cinematografice românești din anul precedent.

În total, 107 de filme românești – lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

32 de lungmetraje se regăsesc pe lista propusă pentru nominalizările la categoria Cel mai bun film, precum Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii (r. Radu Jude), Libertate (r. Tudor Giurgiu), Încă două lozuri (r. Paul Negoescu), Boss (r. Bogdan Mirică), Spre Nord (r. Mihai Mincan), Warboy ( r. Marian Crișan), Tigru (r. Andrei Tănase), Taximetriști (r. Bogdan Theodor Olteanu), lungmetrajele regizate de Jesús del Cerro – Miami Bici 2 și Ramon, cât și documentare precum Între Revoluții (r. Vlad Petri), Arsenie.Viața de apoi (r. Alexandru Solomon) și De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin (r. Carla Teaha) sau Playback (r. Iulia Rugină).

Soțul meu musulman (r. Daniel Bărnuți & Alexandra Lizeta Bărnuți), Vulturii din Țaga (r. Iulian Manuel Ghervas, Adina Popescu), Cazul inginerului Ursu (r. Liviu Tofan, Șerban Georgescu) sau De ce scriu ăștia pe pereți? (r. Alin Boeru) sunt doar o parte dintre cele 17 producții înscrise la categoria documentar în urma apelului lansat în luna ianuarie.

Cel mai important pentru noi este faptul că printre cele 58 de scurtmetraje înscrise în categoria de scurtmetraje din acest an se numără 6 filme realizate în cadrul departamentului nostru:

 

  • Roland Roland: Banii migrează
  • Nóra Horváth: Portocală
  • Márk Makkai: Jackpot
  • Márton Nagy: Hanna & Flóra
  • Timothy Sós: Suborbital
  • Loretta Szatmári: Preludiu

 

Nominalizările la toate categoriile Premiilor Gopo vor fi stabilite în luna martie. Începând cu acest an, Premiile Gopo vor avea două jurii de preselecție, unul pentru categoria lungmetrajelor și cel de-al doilea pentru categoriile documentar și scurtmetraj. Juriul de preselecție, care va stabili nominalizările pentru lungmetraje este alcătuit, ca și până acum, din 11 profesioniști din domeniul cinematografic. Printre jurații de anul acesta se află criticii de film Cristina Corciovescu, Mihai Fulger și Valerian Sava, regizoarele Ruxandra Ghițescu și Ioana Uricaru, actrița Ofelia Popii, directorul de imagine Tudor Lucaciu, monteuza Melania Oproiu, designerul de costume Oana Păunescu, producătoarea Gabriela Suciu și compozitorul Cristian Lolea. Din juriul de documentare și scurtmetraje fac parte 5 profesioniști din industrie, aceștia fiind criticii de film Andrei Rus și Ramona Aristide, regizorul Radu Ciorniciuc, scenarista Andreea Vălean și editorul Dan Nanoveanu.

 

Lista filmelor care intră în cursa pentru nominalizări la Premiile Gopo 2024 poate fi accesată aici.


Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat