Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

A BIDF-en díjazták a Mesék a zárkábólt
2021.03.08. 17:07

Volt hallgatónk (és jelenlegi vendégoktatónk), Visky Ábel filmje két díjban is részesült.

Március 1-e és 7-e között zajlott a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál 2021-es kiadása.  A BIDF egy nemzetközi dokumentumfilmes fesztivál, egyben Magyarország legnagyobb nézőszámmal rendelkező filmfesztiválja, amelyet minden évben Budapesten rendeznek meg.

A fesztivált 2014-ben alapította Sós Ágnes Balázs Béla-díjas filmrendező és Balogh Rita kreatív producer. A BIDF tematikai megkötés nélkül fogadja a kreatív dokumentumfilmek nevezését, a versenybe került alkotásokat pedig egy nemzetközi zsűri díjazza a fesztivál során.

Visky Ábel első filmje a Mesék a zárkából a legjobb magyar filmnek járó és A megbocsátás birodalma szekció különdíját egyaránt megkapta.

A Mesék a zárkábólban büntetésüket töltő apák meséket írnak, amelyek alapján mesefilmek készülnek – saját maguk és otthon levő gyerekeik főszereplésével. A filmet keretező közös alkotói folyamat során belelátunk a fogvatartottak és családjaik párhuzamosan zajló életébe és nehezen működtethető kapcsolataik alakulásába. A mai filmes technológiának köszönhetően a mesefilmekben apa és gyereke egy mágikus, szabadon alakítható világban találkozhat, átlépve ez által a kézzelfogható valóság korlátait. Kérdés viszont, hogy a fikcióban megtörténő találkozás élménye tud-e valós hatással lenni ezekre a nagyon szigorúan korlátozott, súlyosan terhelt kapcsolatokra. Valódivá tud-e válni a fantázia világában létrejövő közelség, vagy megreked valamiféle mesterségesen létrehozott illúzió szintjén? (PORT.hu)

Ugyancsak a BIDF keretében került sor a következő stúdióbeszélgetésre, Sós Ágnes fesztivál alapító, Visky Ábel és Nagy Zágon (a Mesék a zárkából egyik operatőre) részvételével:

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat