Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / Hírek / |

Ezüst Medvét kapott a Természetes fény
2021.03.05. 14:57

Igen, ez az a film, amiben volt hallgatóink is közreműködtek.

A 71. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál rangos elismerésével, a legjobb rendezésért járó Ezüst Medvével tüntették ki Nagy Dénest a magyar-lett-francia-német koprodukcióban készült Természetes fény című első mozifilmjéért. A fiatal alkotó az első magyar elsőfilmes, aki elnyerte ezt a díjat a Berlinálé történetében. Az élvonalbeli filmesekből álló nemzetközi zsűri, Enyedi Ildikó, Mohammed Raszulof, Adina Pintilie, Gianfranco Rosi, Nadav Lapid és Jasmila Zbanic választotta ki a legjobbakat a versenybe került 15 alkotás közül. Az ítészek mellett a nemzetközi sajtó is nagy lelkesedéssel fogadta a második világháborúban, a megszálló magyar katonák sorsát követő Természetes fény-t. (Nemzeti Filmintézet)

A 71. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál online felvonása 2021. március 1. és 5. között zajlott. Az Arany Medvét Radu Jude Bad Luck Banging Or Loony Porn című alkotása kapta meg, a zsűri nagydíját a japán Ryusuke Hamaguchi Wheel Of Fortune And Fantasy című filmje nyerte el. A legjobb alakítást Maren Eggert, az I'm Your Man német színésznője nyújtotta.  A legjobb forgatókönyvért járó Ezüst Medvét Hong Szangszú, az Introduction rendező-forgatókönyvírója kapta. A díjazottakat egyelőre csak online közvetítés formájában jelentették be, a hivatalos díjátadót júniusban tervezik megrendezni Berlinben. (filmhu - a magyar moziportál)

 

Fișier:Facebook icon.svg - Wikipedia File:YouTube social white circle (2017).svg - Wikimedia Commons File:Instagram logo 2016.svg - Wikipedia

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Természettudományi és művészeti kar, Kolozsvár
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Weblap.ro – Professzionális weblapkészítés