Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

A lakiteleki Sára Sándor Filmes Műhelyben terepgyakorlatoztak elsőéveseink
2024.03.19. 13:25

február 27 és március 1 között, a Dunaversitas Egyesület szervezésében. Tapasztalataikról mesélnek:

Buzási Kamilla (FFM1):Első éves film szakos diákokként abban a szerencsében részesültünk, hogy részt vehettünk a Sára Sándor Filmes Műhely alkotótáborában, a magyarországi Lakiteleken, a Dunaversitas jóvoltából. Több technikai készségünket is fejleszthettük. Buglya Sándor, Balogh Zsolt és Nagy Ernő tanítottak nekünk operatőri és vilagítástechnikai alapokat, de ezen kívül a fotózás, illetve a kép filozófiájának kérdéseivel is foglalkoztunk. A pár napot összefoglaló záróbeszélgetésen is egyértelműen elhangzott, hogy a minden diák bővült ismeretekkel és kedves emlékekkel tér majd haza.”

Pál Dániel (FFM1):A lakiteleki továbbképzésben leginkább az egyensúly megtalálása tetszett. Elméleti tudással felvértezve mentünk ki kisebb falvakba, hogy rövid idő alatt megfigyeljünk valami különlegeset, és rögzítsük azt, mindezt azért, hogy a frissen megszerzett tudást gyakorlatban is könnyedén elmélyíthessük. Felnőttként voltunk kezelve, a programok pontos betartása mellett a kezünkből kiadott produktumért is mi voltunk a felelősek, nem volt kifogás.”

Surinás Tamás (FFM1):Számomra a lakiteleki Sára Sándor tábor és műhelymunka egyfajta megnyugvást adott, hogy még létezik olyan képzés, amely masszív tudást képes átadni rövid időn belül úgy, hogy egy mérhetetlenül pozitív élményként emlékezzek rá vissza. Lakiteleken a Sára Sándor Filmes Műhelyben számomra a legizgalmasabb feladat az egyperces bemutatkozó videók elkészítése volt. Ez azért lehet, mert egy végtelenül egyszerű feladatról van szó, mégis úgy érzem, ha ezerszer megcsinálnám is, tudnék újat tanulni belőle. Úgy gondolom ilyen alapfeladatok elvégzése által lehet építeni magunkban az alkotót. Tanárok és diákok részéről is megvolt a tisztelet és alázat, hogy jó hangulatban, effektív műhelymunka menjen végbe. Ez egy olyan tábor volt, amibe szívesen vágyok vissza jövőre is!”

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat