Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

A Tűzoltótoronyban nyitotta meg kiállítását két lengyel Erasmus+ hallgatónk
2024.03.19. 22:45

Bogumiła Żukowska és Igor Dąbrowski az Erasmus+ mobilitási programnak keretében tanultak tanszékünkön a 2023/2024-es tanév első félévében.

Bogumiła Żukowska: Okienka

Az Okienka egy fotósorozat, melynek témája az ablakok különlegessége: az újak, a régiek, és az ezek között lévők. Lehetnek virágok az ablakpárkányon, vagy éppen semmi, függöny által eltakarva vagy éppen nyitva hagyva, akár egy kutya is lehet az ablakban. Ezek a képek egyedülálló lehetőséget nyújtanak arra, hogy betekintsünk az épületek lakóinak életébe, és megérezzük azt, amit a szemünk elől rejtve marad. Bár távolról nézve nem hatolunk be a magánéletbe, csak azt látjuk, amit a lakók a külvilág felé szeretnének láttatni, ám közelebbrőé nézve talán áthatolhatjuk ezt a határt. Az ablakok olyan helyek, amelyeken keresztül másokra leselkedhetünk - nemcsak kívülről, hanem művészi szempontból is: „bekukucskálás” céljából. Ezek az ablakok külső és belső világokat összekötő helyek. Találkozási pontok, amelyek összehozzák az ellentétes világnézeteket, ezáltal egy harmadik helyet is létrehozva, ahol ezek átfedik egymást. A kiállítás formája - a térben lógó ablakok - disszonanciát eredményez, mert merőben eltér attól, ahogyan a mindennapokban „találkozunk” az ablakokkal. Az ablakok nem csupán a fal lyukainak kitöltésére szolgálnak, hanem önmagukban is léteznek, beleolvadva az ürességbe. Az ember nem az ablakon keresztül néz, hanem az ablakokra, így bizonyos értelemben a közegre tekintve hozza létre a művészi belső táj harmadik helyét.

Igor Dąbrowski: In Between

A cím két kultúra kapcsolatának lényegét írja le: hogyan éli meg az erdélyi multikulturalizmust egy lengyel cserediák. A projekt a fénnyel való festés technikájára, a távollevő jelenlétre, a térben való mozgásra, valamint egy személyiség különböző oldalainak megmutatására összpontosít.


A kiálltíátsok április 7-ig látogathatók, 10:00 és 20:00 között a kolozsvári Tűzoltótoronyban.

A kiállítások kurátora: dr. Mira Marincaș


 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat