Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

A Sapientia EMTE hallgatóinak rövid dokumentumfilmekből álló sorozatát, A Házsongárd arcait, mutatjuk be
2016.05.17. 12:20

2016 május 18-án 18 órától a Kolozsvári Kar Aulájában.

Az erdélyi művelődéstörténet és kultúra jeles alakjai nyugszanak a Házsongárdi temetőben. 2012-ben közel

400 sírt vettek fel a műemlékvédelem listájára. Kisfilmjeinkkel egy rövid sétára hívjuk önöket egy nyüzsgő város közepén elterülő zöld szigetre, amiről Tamási Áron mondja „ahol a napnak minden szakában csend van ... mely még a történelem sűrűjéből maradt." Ezt a csendet törjük meg, hogy megidézzük a néma sírkövek alatt nyugvók életének néhány pillanatát. Egyre több düledező sír helyére kerülnek újak, a porladó keresztek helyére márvány sírtömbök. A 11 rövid 5 perces dokumentumfilmben rendezett filmsorozat célja, hogy a manapság még látható és látogatók által gyakran felkeresett sírok mellé megjelenítse egykori lakóik életének néhány mozzanatát. Kik voltak, hogyan éltek, mit hagytak maguk után?

Kendeffy Ádám, Jósika Miklós, Brassai Sámuel és Ruzitska György egyidőben sétáltak Kolozsvár utcáin, akár ismerhették is egymást. Találkozhattak Kendeffy városi kaszinójban, vagy a főtéren. Martin Lajos láthatta, amint A Pákey Lajos által tervezett épületek készültek. Janovics Jenő gyerekként ott lehetett Martin Lajos lebegő kerekének próbarepülésén. Bánffy Miklós, Kós Károly az első kolozsvári mozikban Janovics Jenő rendezte erdélyi némafilmeket nézhetett. Gy. Szabó Béla pedig Kós Károly ösztönzésére kezdett el fametszeteket készíteni.

A Házsongárd arcai produkció a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem filmművészet, fotóművészet, média szakának egykori és jelenlegi hallgatóinak közös munkája. 20 forgatási napon keresztül 10 rendező, 8 operatőr, 3 hangmérnök dolgozott felváltva az egyetem által biztosított technikával, 4 vágó, egy fiatal zeneszerző készítette elő az utómunkát. A jelenlegi hallgatók első lakalommal próbálhatták ki magukat komoly csapatmunkában. Egy lelkes csapat első próbálkozása volt ez a filmsorozat. Változatos helyszíneken forgattak a stábok: Kolozsvár, Torockó, Sztána, Marosvásárhely, Válaszút, Torda. Sok színész közreműködött az egykori Kolozsvár életének felidézésében, az életutak egy-egy mozzanatának megjelenítésében. A produkcióban dolgozó professzionális kollégáktól sokat tanulhattak a hallgatók munka közben. A forgatás és az utómunka, a népes alkotógárda szervezése komoly gyártási, logisztikai feladatot jelentett.

GRATULÁLUNK AZ ALKOTÓKNAK!

A FILMBEMUTATÓRA MINDENKIT SZERETETTEL VÁRUNK!

A projekt részletes leírása, az alkotók, közreműködők teljes listája letölthető innen.

Alább néhány werkfotó a filmek forgatásáról:

 

 

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat