Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

A szatmári béke 310. évfordulójára készítettek filmet másodéves hallgatóink
2021.09.15. 20:39

Vendégoktatónk, a projekt vezetője Balogh Zsolt így nyílatkozik:

„310 évvel a szatmári béke megszületése után a Sapientia EMTE, Média Szakának másodéves hallgatói ötven perces filmösszeállítással emlékeztek az eseményre.  Egyetemista szemmel, fiatalos lendülettel járták a környéket, dokumentumokat, emlékeket és az emlékezetet kutatva Nagykárolytól Magymajtényon át Szatmárnémetig.

Film és tévés szakmai tudásukat összefoglaló eseménydús, kalandos négy napja sok emlékezetes pillanatot okozott a hallgatóknak ahol bizonyítottan rengeteg hasznos tapasztalatot szereztek.

Közösség szerveződődött, megerősödött elhivatottságuk, történelmi – irodalmi, valamint technikai tudásuk a szakmai gyakorlat alatt. Volt lehetőségük együtt gondolkodni, közös döntéseket hozni dramaturgiai – rendezői kérdésekben, megtapasztalni, átélni a csapatszellem adta különleges életérzést.

Azóta az elkészült filmet több fórumon is bemutatták. A 12. Kolozsvári Magyar Napokon, a Szatmári Béke aktuális múzeumi konferenciáján Szatmárnémetiben, illetve a 20. Partiumi Magyar Napok keretében is. Várhatóan több diáktalálkozón, fesztiválon, filmes-tévés seregszemlén is levetítik a filmet, leghamarabb Nagybányán 2021 szeptemberében.”

A projekt Communitas-ösztöndíjból, az Identitás Alapítvány és Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának támogatásával valósult meg.

 

 

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat