Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Egy frissdiplomás zöldfülű feljegyzései egy nagyjátékfilm forgatásról
2021.09.15. 23:47

Lezárultak egykori alapképzéses hallgatónk, Moldovai Katalin első nagyjátékfilmjének forgatási munkálatai, és ebben oktatónk és hallgatóink révén is érintettek vagyunk. Elsőéves mesteris hallgatónk, Képiró Dorottya beszámolója a forgatásról:

„Ha valaki megkérdezné tőlem, miért jó filmesnek lenni, a válaszom az lenne, hogy: mert elképesztően felemelő tud lenni, ahogyan sok tehetséges és hozzáértő emberke egy közös célért küzd- alkotni valami újat, kreatívat, szépet, értékeset, érzelemdúsat, ami megmozgathatja az embereket. Egy ilyen folyamatnak a része lenni zöldfülűként óriási élmény, sőt lehetőség is, ezért izgatottan és lelkesen fogadtuk a hírt, hogy néhányan csatlakozhatunk Moldovai Katalin erdélyi rendező (és aki nem mellesleg szakunkon végezte az alapképzést -szerk.) első nagyjátékfilmjének stábjához.

Most először álltunk olyan projekt előtt, ahol nem ismertünk mindenkit a stábból, ugyanis míg az egyetemen mindenki mindenkivel haver vagy ismerős addig itt a stábtagok jelentős része Budapestről érkezett filmes szakember, éppen ezért nem is gondoltuk, hogy ennyire jó és barátságos hangulatban fog telni a forgatási időszak.

Az első pár nap nagyrészt a megismerkedésről, tanulásról és megszokásról szólt, de a napi program szerves részévé váltak a nyári esték tábortüzes hangulatát keltő csoportos beszélgetések a bentlakásunk lépcsőjén, csak éppen tábortűz nélkül. A rengeteg együtt töltött idővel megismertük egymás szokásait, rezdüléseit, így lassan olyanokká váltunk, mint akik mindig is együtt dolgoztak. Már nem kellett szólni, hogy hozz egy ragasztószalagot, rögzítsd a kábelt, jelöld meg a színésznek hol kell megállnia, állítsd be az órát a falon a jelenethez illően, igazítsd meg a színésznő haját, mindenki tudta hol kell lennie és mi a dolga. Ez volt az a munkamorál, hangulat és pörgés, ami átsegített minket a korai kelés és 7:30-as munkakezdések által okozott nehézségeken.

Közösséggé fejlődtünk, amelyhez a színészek is hozzátartoztak, így minden egyes alkalommal mikor búcsút intettünk egy lejátszott színésznek, szomorúan konstatáltuk, hogy egyszer ennek is vége lesz.

Az egyetemi vizsgafilmek forgatásai alatt megtapasztaltuk már, hogy sohasem megy minden a terv szerint, de ugyanígy van ez egy profibb és nagyobb forgatás esetében is, ám a filmesek olyan páratlan problémamegoldó és improvizatív készségekkel rendelkeznek, amelyet nem lehet tanítani, csak csodálni, nekünk pedig szerencsére kijutott az a privilégium, hogy ezt a problémamegoldó folyamatot nagyban is láthattuk, csodálhattuk.

A lehető legszerencsésebb időpontban jött ez a páratlan alkalom, az egyetemi évek alatt elsajátított elméleti tudás, gyakorlati munkával párosult így tökéletesen kiegészült a filmes szakma kitanulásának folyamata. Hálásak vagyunk az egész stábnak a rengeteg türelemért, kedves szóért, tapasztalatért és persze gyakorlati tudásért! Mindannyiunk nevében mondhatom, hogy életreszóló élmény volt, köszönjük!”

Moldovai Katalin első, Teljes napfogyatkozás munkacímű nagyjátékfilmje nagyrészt a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnáziumban forgott. A történet egy középiskolai irodalomtanárnőről szól, akit az egyik szülő feljelent. A filmben volt és jelenlegi hallgatóink is dolgoztak, név szerint: Frunza Roland, Gyenes-Kristófi Gergely, György Csongor, Ilyés DánielJancsik Gergő, Képiró Dorottya, Kiss Mihály, Kürti István, Makkai Márk, Nagy Márton.

A film gyártócégei: Magma Cinema (producer: Muhi András, Kovács Béla Attila és Moldovai Katalin), Salamandra Film és Spotfilm (mely utóbbi producere Tóth Orsolya, szakunk egykori gyártásvezetője és jelenlegi óraadó oktatója.) A Cineuropa portál anyaga a filmről itt érhető el.

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat