Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

A varsói filmfesztiválon lesz oktatónk új filmjének világpremiere
2022.09.23. 17:49

Októberben a Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon mutatkozi be a nagyközönség előtt Lakatos Róbert Ki kutyája vagyok én? című dokumentumfilmje.

Közzétették a 38. Varsói Nemzetközi Filmfesztivál szervezői az október közepén kezdődő filmfesztivál programját. A rangos eseményre, mely a nemzetközi produceri szövetség minősítése szerint, Berlin, Cannes és Velence mellett a 14 A-kategóriás filmfesztivál egyike, meghívták Lakatos Róbert legújabb alkotását is.

A Ki kutyája vagyok én? című dokumentumfilm egy társadalmi szatíra, ami kutya-problémák metaforáján keresztül – tenyésztési programok, pásztorkutyák evolúciója, ősi magyar fajok helyzete – beszél az erdélyi-magyar identitásról és izgalmas társadalmi kérdésekről. A film magyar-román koprodukcióban készült a Nemzeti Filmintézet, a Román Filmközpont és a Kreatív Európa program támogatásával. A Ki kutyája vagyok én? producere a BIDF dokumentumfilm fesztivál egyik alapítója, Balogh Rita, román részről pedig a legnagyobb nemzetközi díjakkal, köztük a berlini Arany Medvével elismert alkotásokat jegyző Ada és Alexandru Solomon.„Szerettem volna elmondani a véleményem olyan társadalmi és politikai problémákról, amelyek befolyásolják az életem, de amelyek kapcsán már szinte senki sem hallgat meg senkit, csak tolja mindenki a magáét. Ezért inkább az alteregóm, Talpas kutya és az ő kutyavilágának problémáiról készítettem filmet, hátha az ő és sorstársai ugatása nagyobb empátiát és figyelmet képes ébreszteni, mint az enyém.” – nyilatkozott a film kapcsán oktatónk.

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat