Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Akkreditálták a Sapientia EMTE-t!
2012.02.28. 17:00

Ezáltal az egyetemet teljes jogú felsőoktatási intézményként ismerik el, joga lesz államvizsgát szervezni, és a román állam is támogathatja.

A kérdésben az alsóház számított a döntő háznak, a szenátus már decemberben megszavazta az akkreditálást, miután a Minőségellenőrző Bizottság (ARACIS) 2007 és 2010 közötti vizsgálatának során bebizonyosodott, hogy a felsőoktatási intézmény eleget tett a romániai akkreditációs követelményeknek, és teljesítette az összes kritériumot. Az ARACIS így a tizennégy szak, valamint az intézmény akkreditációját javasolta.

A képviselőház ma déli ülésén megszavazta a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem akkreditálását. Az ülésen Kötő József RMDSZ-es honatya ismertette a tanügyi bizottság pozitív döntését az Erdélyi Magyar Tudományegyetemre vonatkozó törvénytervezet kérdésében, ezt követően pedig a cikkelyenkénti vita is lezajlott.

A képviselőházi ülésen 172-en voltak jelen, a Sapientia akkreditálása mellett 161-en szavaztak, 3 képviselő ellene voksolt, és heten tartózkodtak. Egy jelenlévő képviselő nem szavazott. A törvény a Hivatalos Közlönyben való megjelenés napjától lép érvénybe.

Az intézményi akkreditáció elnyerése meghatározó fontosságú az egyetem számára, hisz csak ezt követően szervezhet államvizsgát és adhat ki oklevelet, szervezhet mesteri vagy doktori képzést és távoktatási programokat, vehet részt európai programokban és pályázatokban, és - nem utolsó sorban - ennek elnyerése nyomán lehet jogosult a román állami támogatásra.

 

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat