Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Az iskolai bántalmazásról készített kisfilmet Köllő Ildikó, egykori diákunk
2022.10.31. 10:25

A KALOT egyesület és a Nem csak a fizikai erőszak erőszak projekt videói kreatív eszközökkel próbálnak érzékenyíteni az erőszak fizikain túli formáinak felismerésére és kezelésére.

A sajtó, oktatási- és pszichopedagógiai szakemberek, a film készítőinek és szereplőinek részvételével zajlott 2022. október 25-én a KALOT Egyesület Nem csak a fizikai erőszak erőszak - projekt keretében készült harmadik kisfilmjének és a ráépülő tevékenységek bemutatója.
A KALOT munkatársai és a film készítője a 2021 szeptemberében elindult projekt keretében paradigmaváltást szeretnének generálni a fiatalok, szülők, pedagógusok körében, szemléletükben, mentális térképükben átértelmezni az erőszak fogalmát, - érzékennyé tenni őket az erőszak fizikain túli formáinak felismerésére és kezelésére.
A projekt első két filmje megtekinthető a mobbing és párkapcsolati verbális és passzív erőszak témakörében. A filmek felhasználásával eddig 15 lelkigondozó 20 településen 62 csoportnak, több mint 1200 személynek tartott interaktív, érzékenyítő foglalkozásokat, iskolai, plébániai, ifjúsági szervezetek, de felnőttekből álló csoportoknak is. A másfél-két órás tevékenységek alapjául a két kisfilm megtekintése szolgál, erre épül rá egy interaktív, érzelmek mozgósítására, empátia felébresztésére és tudatosítására épülő foglalkozás.

A projekt harmadik kisfilmje az iskolai bántalmazás, a bullyingról szól. Akárcsak az első két film esetében, ezt is Köllő Ildikó, a kolozsvári média tanszék egykori hallgatója és a Sapientia Csíkszeredai Karának munkatársa írta és rendezte, főszereplője Kolcza Rebeka színésznő. A harmadik kisfilm és a ráépülő foglalkozásoknak három célcsoportja van, ennek megfelelően a filmnek is három változata készült el. Az első 7-8 osztályos, a második a 9-12. osztályos, a harmadik pedig a felnőtteknek, pedagógusi, szülői csoportoknak szól.

A bullyingről szóló kisfilmek elérhetőek a https://youtu.be/jzqAKeHlKh8 és a https://youtu.be/8N9FO0QyyFY linkeken.

Gratulálunk Ildikónak!

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat