Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

"Cine varietăți 30" címmel mutattak be két vh. közötti filmeket a Művész moziban az UNATC oktatói
2022.10.28. 11:02

Tanszékünk oktatója, Blos-Jáni Melinda a nem-fikcionális, ipari filmeket bemutató tömb meghívottjaként mutatta be az erdélyi hasznosfilm-gyártásról szóló kutatásait.

Az UNATC oktatói (Liri Chapelan, Gabriela Filippi, Ana Grgic, Andrei Rus, Ana Szel) által összeállított program a Román Nemzeti Filmarchívummal való együttműködés eredménye, melyet a Román film kezdetei. Film és társadalom a két világháború között című, AFCN által finanszírozott projekt keretében szerveztek meg Kolozsváron. Az Aktív archívum program keretében két, eddig elfelejtett játékfilmet vetítettek, míg két tömböt szenteltek a nem-fikciós film sajátos, korai formáinak is, mint a munkához, iparhoz kapcsolódó korai reklámfilmeknek és a Dimitrie Gusti szociológiai iskola teremunkái során készült Henri Stahl-filmeknek. A vetítési tömböket 1 órás szakmai bemutatás, beszélgetés követte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oktatónk a korai reklámfilmek és bemutatófilmek tömb keretében beszélt a Fotofilm vállalat munkásságáról, amelyik a két világháború között a román hatóságokkal sikeresen együttműködött, több riportfilmet, és kultúrfilmet gyártott nekik. A program beharangozó filmecskéje megnézhető itt.

 

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat