Universitatea Sapientia, Secţia Cinematografie, fotografie, media
Magyar | Română | English

Ştiri / |

CINE-VARIETĂȚI '30 Programe de filme din România interbelică
28.10.2022 11:02

cu colaborarea colegei noastre, Melinda Blos-Jáni ca și-a prezentat cercetările ei despre activitatea firmei Fotofilm.

În perioada 28 - 31 octombrie, la Cinema ARTA din Cluj-Napoca au avut loc patru proiecții ce aduc în atenția publicului diversitatea producției cinematografice din România interbelică.

Programele CINE-VARIETĂȚI '30 propun abordări și tematici variate - vor cuprinde filme sociologice, utilitare, comedii - multe dintre ele inedite și digitalizate special pentru această ocazie. Discuțiile cu specialiști din domenii conexe, precum istoria, sociologia sau studiile teatrale, vor evidenția atât evoluția timpurie a producției de film din România anilor '30, cât și contextul ei socio-politic și cultural mai amplu, în încercarea de a acompania eforturile de cercetare ale perioadei, dar și de a prezenta publicului cât mai multe fațete din patrimoniul audio-vizual al epocii.

Prima proiecție, de vineri, 28 octombrie, a prezentat nouă scurtmetraje utilitare realizate în perioada 1928-1939, intitulat „Istorii industriale. Munca în perioada interbelică". Programul curatoriat de Ana Szel și de Liri Alienor Chapelan a fost compus dintr-o serie de scurtmetraje nonficționale - filme industriale, didactice și publicitare -, multe dintre ele extrem de puțin cunoscute astăzi. Proiecția a fost urmată de o discuție cu invitata serii, Melinda Blos-Jáni.


__________________________________


Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat