Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

BA FELVÉTELI 2020
2020.07.08. 08:50

A vírusveszély miatt az idén online szervezzük meg a felvételi vizsga mindkét részét.

A SZÓBELI VIZSGA EREDMÉNYEI (2020.07.14)

FELLEBEZÉS ELŐTTI EREDMÉNYEK (2020.07.17)

Időpontok:

Beiratkozás: 2020. július 8-án reggel 8-tól július 12-én déli 12 óráig.

A felvételire való beiratkozással kapcsolatban információk itt: http://kv.sapientia.ro/hu/hirek/mi-szukseges-az-online-felveteli-beiratkozashoz

Online felvételi platform (itt kell beíratkozni az idei felvételire): https://felveteli.sapientia.ro/

A fotófeladat és a portfóliók online feltöltésének határideje: július 12. 14:00 óra.

Felvételi időpontja:

kizáró jellegű képességvizsga (szóbeli): 2020. július 13, 14.

filmelemzés vizsga (írásbeli): 2020. július 15.

eredményhirdetés: 2020. július 17. (még nem végleges)

fellebbezés utáni eredmény: 2020. július 19.

Beiratkozási díj: a különleges helyzetre való tekintettel a 2020/2021-es tanévre a Sapientia EMTE eltekint ettől a díjtól.

A felvételi menete:

Fontos, hogy a felvételiző idejében gondoskodjon arról, hogy legyen a felvételi ideje alatt webkamerával ellátott, működő számítógépe, internetkapcsolata. A felvételizők a vizsga technikai lebonyolítására vonatkozó információkról további részletes tájékoztatást kapnak a beiratkozás ideje alatt.

A felvételi átlag két jegyből tevődik össze:
a. Szóbeli, kizáró jellegű képességvizsga (50%)
b. Írásbeli vizsga (50%)

a. Szóbeli, kizáró jellegű képességvizsga

Videókonferencián folyik, hangos videófelvétellel rögzítve. A jelentkezők e-mailben kapják meg a csatlakozáshoz szükséges linket.
Osztályozása a végső jegy 50%-át jelenti.
A legkisebb átmenő jegy: 6-os. (Ennél kisebb jeggyel nem lehet az írásbeli vizsgákra jelentkezni.)

A vizsga három részből áll:

  • Kérdésekkel teszteljük a felvételizőnek a képkultúrában és a filmtörténetben való általános tájékozottságát, illetve a filmművészet jelenségeinek értelmezésére vonatkozó képességeit.
  • A korábban a felvételi helyszínén lebonyolított fotózás helyett, az idén minden jelentkezőnek előzőleg otthon kell elkészíteni egy 10 fotóból álló sorozatot. A téma: ÁRNYÉKOK. A fotók készülhetnek fényképezőgéppel vagy telefonnal is, formai, technikai megkötés nincs (lehet színes vagy fekete-fehér például). A fotókat egy megadott tárhelyre kell feltölteni a felvételiző pontos nevével megnevezett mappába a felvételire való beiratkozás ideje alatt, legkésőbb július 12-én, 14:00 óráig.
  • Amennyiben a felvételizőnek már van a szak jellegének megfelelő előzetes tevékenysége, állítson össze egy portfóliót a legjobb munkáiból, ezt töltse föl a beiratkozás ideje alatt (legkésőbb júl. 12-én 14 óráig) az ott megadott internetes tárhelyre ugyanabba a saját nevével jelzett mappába, ahová a megadott témájú fotókat is feltölti (külön almappába). Amennyiben ezek a munkák már online vannak (YouTube-on, saját drive-on, stb.), akkor készítsen egy listát (word vagy pdf fájl formában) a munkák megnevezésével és a megfelelő linkekkel, és azt töltse föl a mappába. A portfólió tartalmazhat: saját készítésű fényképet vagy filmet, már publikált vagy publikáció előtt álló filmkritikát, működő html vagy flash weboldal-tervezetet, esetleg multimédiával kapcsolatos egyéb munkát. Fontos megjegyzés: ezek bemutatása nem kötelező és nem feltétele a vizsgán való továbbjutásnak. A vizsgán értékeljük a portfóliót, vagy annak hiányában plusz feladatot, kérdést adunk.

b. Írásbeli vizsga

Jeligével titkosított írásbeli vizsga, a jelentkezők kérdőívet kapnak, amelynek kitöltésére 90 perc áll rendelkezésre. Osztályozása a végső jegy 50%-át jelenti.
Ezen a vizsgán felmérjük, hogy a felvételizőnek van-e tudatos rálátása a mozgóképkultúra jelenségeire, rendelkezik-e egy minimális általános műveltséggel, elemzőkészséggel általában a képkultúra és a filmművészet területén. Felmérjük a felvételiző alapvető készségeit a képi látásmódra, kreatív látványtervezésre vonatkozóan.

A vizsga a következő típusú feladatokat fogja tartalmazni:

  • egy (kb. 10 perces) filmrészlet értelmezése, elemzése (a részletet levetítésének ideje nem számít bele a vizsgaidőbe), a részlet lehet az ajánlott filmek egyikéből, de lehet más, ismeretlen filmből is;
  • egy megadott kép alapján elképzelt rövid filmjelenet kitalálása, leírása (kreativitást felmérő feladat).

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat