Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

QUARANTINE CUT: KARANTÉNFILMEK SZEMLÉJE
2020.05.16. 14:00

Hallgatóink vesztegzár alatt készült filmjeit mutatjuk be.

Mindenki a maga módján próbál igazodni a kialakult helyzethez. A Sapientia EMTE Kolozsvári Karának filmszakos hallgatói karanténfilmeket készítenek, olyan rövid alkotásokat, amelyek mind a technikai megvalósítás szempontjából (szobában, a ház körül, nagyrészt telefonnal leforgatott filmek), mind a választott témákat illetően tükrözik a jelen állapotokat. Egy online filmszemle keretében, 2 napi rendszerességgel közzéteszünk egy-egy alkotást ezekből a YouTube csatornánkon, illetve a Facebook oldalunkon. Az első film 2020. április 24-én, 16:00-kor debütál.

Facebook oldalunk: https://www.facebook.com/SapientiaFilmFotoMediaOfficial

YouTube csatornánk: https://www.youtube.com/channel/UCwf1sMq-OsYzjW-yWol0UAQ

Instagram profilunk: https://www.instagram.com/sapientiaffm/

Reméljük, együtt nézzük őket!

 

Dózsa Endre: Leltár

Dózsa Endre, harmadéves hallgatónk a verőcei családi házban tölti a vesztegzárat. A bezártság és a tavaszi nagytakarítás jó ürügyet szolgáltat a leltározásra: számbavételre kerül a ház, a birtok, a vendégek, sőt még a készítő életpályája is.

 

Vig Zsombor: Régi képek

Vig Zsombor harmadéves hallgatónk ugyancsak leltározásba kezdett: ő a családi fotóarchívumot nézi át.

 

Tóthpál Béla: Stúdió a semmi közepén

Tóthpál Béla, elsőéves mesteris hallgatónk a vesztegzár alatt zöld vásznas stúdióvá alakította a disznóólat. És hogy mire használja? Az kiderül a videóból.

 

Jámbor Erik: Jámbor Erik 1997-2002

Jámbor Erik, harmadéves hallgatónk gyerekkori archív felvételeit ásta elő, hogy összehasonlítsa az akkori helyzetet a mostanival. A hasonlóság megdöbbentő!

 

Orbán Orsolya: Penderecki és én

2020 március 29-én hunyt el Krzysztof Penderecki, a 20. század második felének klasszikus zenéjének egyik legkiemelkedőbb alakja. Orbán Orsolya, másodéves hallgatónk neki állít emléket videójában.

 

Medve Ferenc: Kert

Medve Ferenc, harmadéves hallgatónk egy mini dokumentumfilmben mutatja be a babültetés folyamatát.

 

Ferencz Zsófi: 7. bágátell

Mit csinál az ember ha a szerelmével kerül vesztegzár alá? Ferencz Zsófi, elsőéves mesteris hallgatónk például ezt.

 

Dózsa Endre: Füstbe ment terv

Dózsa Endre, harmadéves hallgatónkkal találkozhattatok már a sorozatban. Most azt mutatja be, hogy hogyan próbál magának káros szenvedélyeket kialakítani.

 

Tóthpál Béla: California Dreamin'

Tóthpál Béla, elsőéves mesteris hallgatónkat és a zöld vásznas sufni stúdióját már láthattátok a sorozatunkban. Ebben a videójában azt mutatja meg, hogy a filmtechnika segítségével hogyan lehet kaliforniai életérzést varázsolni egy magyar kis faluba.

 

Ferenczi Edith: Online oktatás

Most már ugyan elkezdődött a szesszió a szakunkon, de amíg oktatási időszak volt, mi is hősiesen küzdöttünk az online oktatással. Ferenczi Edith, másodéves hallgatónk ezt a mindenki számára kedves időszakot dolgozza fel videójában.

 

Nagy Marci: Most bolondultam meg

A bezártság nem mindenkire van/volt jó hatással. Nagy Marci, harmadéves hallgatónk azt mutatja be, hogy az unalom és vesztegzár, hogyan szakítja három részre személyiségét és ezek a részek, hogy boldogulnak egymással.

 

Dózsa Endre: A netvadász

A vesztegzár az online létre való átállást is hozta magával, de ez nem ment mindenkinek zökkenőmentesen. Dózsa Endre, harmadéves hallgatónk régi filmhíradók stílusában mutatja be mindennapi küzdelmeit a sávszélességért és Wi-Fi jelért.

 

Mikola Csengele: Gemini

„Kényszerítve ülsz a négy fal között és újra találkozol egy addig ismeretlen részeddel. Bármennyire bizonytalan a helyzet, egy biztos: benned él.” - Mikola Csengele, elsőéves hallgatónk.

 

Tóthpál Béla: Teltházas koncert

A járvány az élőzenés koncertek teljes megszűnését is eredményezte. De nem Tóthpál Béla esetében, aki hatalmas tömegeket vonz Imagine Dragons feldolgozásával.

 

Nagy Marci: Greetings from My Room

Az volt már a karanténfilmek sorozatában, hogy Nagy Marci harmadéves hallgatónk nehezen viselte a bezártságot. És még az sem segített, hogy körbejárta a világot és mindenhonnan üdvözletét küldte :(

 

Ferencz Zsófi: 8. bágátell

„Lassú instant. Karantén idején a legrosszabb kávé is felértékelődik.” - Ferencz Zsófi, elsőéves mesteris hallgató.

 

Dózsa Endre: 1 kép 1 nap

Ezt a címet nem nagyon kell magyarázni: Dózsa Endre közel 3 éve minden nap készített egy szelfit és most a vesztegzár alatt volt ideje ezeket egymás után rendezni. Íme!

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat