Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Belső képek: Hintz Ella fényképei
2022.03.16. 21:53

Holnap, március 17-én, 17:00-tól kerül sor a Belső képek című, a Hintz Ella hagyatékát feldolgozó kiállítás megnyitójára.
Dr. Hintz Györgyné, született Boros Ella – egy név. Hogyan ismerhető meg egy 20. század elején élt nő személyisége, életmódja, hogyha nem vezetett naplót, nem írta meg önéletírását, viszont kézműveskedett és fényképezett?
Noha a Hintz család neve a Gyógyszerészeti Múzeum révén benne van a kolozsvári köztudatban, a család képgyűjteménye mégis arra mutat rá, ami a helytörténeti munkákban ez idáig többnyire láthatatlan maradt. A nevekhez és biográfiákhoz képest a fényképek a közéleti szereplők emberi, hétköznapi arcát, történeteit sejtetik, amelyekről írásos feljegyzések nem készültek ugyan, azonban megfelelő dekódolással a 20. század eleji kolozsvári polgár mentalitástörténetéhez juthatunk el. A kiállítás képei láthatóvá teszik a közszerepléseikről kevésbé ismert, a családi hétköznapokban viszont jelentős szerepet betöltő nőket, akik nemcsak az otthont, a családot, a helyi nők emancipálódó társadalmát építik, hanem a család vizuális megjelenéseit, képi mementóit is.
Mindennek a kontextusa pedig a pezsgő fotós élet a két világháború közötti Kolozsváron, hiszen Hintz Ella fotós társaságok aktív szereplője volt, képei kiállításokon szerepeltek. A kiállítás azt a kérdést is vizsgálja, hogy hogyan jött létre az erdélyi vizuális kultúra. Kik, milyen hatásoknak, impulzusoknak köszönhetően kezdték el használni a fényképezőgépet? Mit olvashatunk ki az archív fotókból a jelenben?
A kiállításon az archív képek mellett interjúkat is bemutatunk a Hintz család tagjaival, Hintz Georggal és Hintz Gábor Csabával, valamint a Hintz-villa jelenlegi lakóival, Anca Gogâltannal és Georgiana Tirttel.
Hintz Ella fotóhagyatékát a jelenleg Németországban élő család őrzi, a képek digitalizálását a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Karán működő Erdélyi Audiovizuális Archívum munkatársai végezték el.
A kiállításon bemutatjuk a Mikola Csengele, a Sapientia 3. éves média szakos hallgatójának kortárs képátdolgozásait. Képsorozatának címe: „Színekbe burkolt Madonna” - címmel.

Kurátorok: Blos-Jáni Melinda, Mira Marincaș
Digitális képfeldolgozás: Blos-Jáni Melinda, Mira Marincaș, Tóth Orsolya
A kiállításban olvasható szövegek szerzői: Blos-Jáni Melinda, Bokor Zsuzsa, Gaal György, Mira Marincaș, Újvári Dorottya, Ványolós Endre
Videóinterjúk: Lakatos Miska
Grafika, tördelés: Bogyor Tas
Köszönet: Kovács-Hintz Edith, Hintz György, Hintz Gábor Csaba, Lászlóffy Enikő, Veress Rózsa
© képek: Hintz család
© kiállítás: Erdélyi Audiovizuális Archívum

Támogatók, partnerek: Erdélyi Néprajzi Múzeum, Sapientia EMTE - Kolozsvári Kar, Communitas Alapítvány, BGA

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat