Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Sapientiás sikerek az ETV Petőfi-versenyén
2022.03.19. 16:52

A hallgatóink közreműködésével készült kisfilmek I. és II. helyezést értek el az Erdélyi Magyar Televízió által rendezett Petőfi-tematikájú történelmi diákvetélkedőn.

Korábban beszámoltunk arról, hogy a Sapientia EMTE egyike azon felsőoktatási partnerintézményeknek, amelyek részt vesznek az Erdélyi Magyar Televízió által szervezett, erdélyi magyar középiskolásoknak szánt versenyben, ahol öt középiskola készít kisfilmet Petőfi erdélyi látogatásairól.

Harmadéves hallgatóink (Laczkó Tibor, Máté Zsolt és Mikola Csengele) a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium középiskolásaival forgattak kisfilmet Petőfi Sándor tordai látogatásairól, az 1848-1849-es forradalom idejéből. A kisfilm különlegessége, hogy egy szakmai interjút vegyít el fiktív jelenetbetétekkel, utóbbiban egy fiatal lányt, Miklós Idát ismerhetjük meg, aki gyerekkorában több alkalommal is találkozott Petőfivel, édesapján, Miklós Miklós tiszteletes úron keresztül. A Forradalom utca 48 zsűrije az Ida emlékei című kisfilmnek ítélte oda az erdélyi középiskolák versenyében az I. helyet.

Másodéves hallgatóink (Csomós Attila, Ilyés Dániel, valamint Zeiler Izabella) a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum középiskolásaival forgattak kisfilmek Petőfi kolozsvári látogatásairól, újfent a forradalom évet felidézve. A kisfilmben egy fiktív interjút láthatunk, egy kolozsvári újságírónő és Petőfi között, beszélgetésüket pedig a Nemzeti dal megzenésített előadása keretezi. A zsűri döntése alapján a Petőfi Kolozsváron című kisfilm a verseny II. helyét nyerte el.

A Forradalom utca 48 c. műsort – melyben hallgatóink, Csomós Attila és Mikola Csengele is beszámolt a projektről – itt lehet visszanézni:

Gratulálunk a díjazott iskoláknak és közreműködő hallgatóinknak!

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat