Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Erdélyi középiskolásokkal közösen készítettek filmet hallgatóink
2022.03.02. 19:50

A Sapientia EMTE egyike azon felsőoktatási partnerintézményeknek, amelyek részt vesznek az Erdélyi Magyar Televízió által szervezett, erdélyi magyar középiskolásoknak szánt versenyben, ahol öt középiskola készít kisfilmet Petőfi erdélyi látogatásairól.

Forradalom utca 48 címre hallgató projekt célja, hogy a diákok interaktív formában tanuljanak az 1848-as forradalom és Petőfi Sándor alakjának erdélyi vonatkozásairól. A kijelölt fókuszt nem mellesleg az is indokolja, hogy 2023-ban ünnepeljük Petőfi születésének 200. évfordulóját. 

A versenyző iskolák egy-egy olyan, pontosan körvonalazott témát (és helyszínt) kaptak az ETV szerkesztőségétől, ami Petőfi erdélyi tartózkodásaihoz kötődik. A feladatuk pedig az volt, hogy a témáról tanultakat egy 6-7 perces kisfilmben összegezzék, akár dokumentumfilmes vagy játékfilmes elemeket felhasználva. A kisfilmek létrehozásában partnerintézményként a Sapientia EMTE filmszakos hallgatói segítették a középiskolások munkáját, a kreatív ötletek cseréjétől egészen a vágásig és utómunkáig. A kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceummal három másodéves hallgatónk dolgozott együtt – Csomós AttilaIlyés Dániel, valamint Zeiler Izabella, míg a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium diákjaihoz három harmadéves hallgatónk csatlakozott – Laczkó TiborMáté Zsolt és Mikola Csengele. A hallgatók első körben online konzultációk formájában segítették a forgatókönyvek létrejöttét, azonban a legtöbb élményt és izgalmat a közösen töltött forgatási napok jelentették.

Február 24-én a harmadévesek csapata Petőfi Sándor tordai látogatásairól forgatott kisfilmet Tordán, a nagyenyedi iskola diákjaival és történelemtanáruk, Galambfalvi Angyalka mentorálásával.

Február 25-én pedig a másodévesek csapata forgatott Kolozsváron az apáczais diákokkal és mentorként segítő történelemtanáraikkal, Pócsai Sándorral és Jakab Antallal.

A közös alkotás remek hangulatban telt, ugyanakkor a szakmai felkészültség sem maradt el: a középiskolás diákok komoly figyelmet szenteltek a korhűségnek, a filmes hallgatók pedig legjobb tudásuk szerint igyekeztek filmre ültetni a középiskolák vízióját.

Az elkészült kisfilmeket, valamint a verseny eredményhirdetési ceremóniáját az érdeklődők március 15-én követhetik végig az Erdélyi Magyar Televízió Forradalom utca 48 című műsorában, ahol a középiskolás diákok mellett hallgatóink is mesélnek majd a közös alkotófolyamat részleteiről.

(Farkas Boglárka, gyártásvezető)

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat