Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Besenyei Katával készített interjút a Filmtett
2022.03.02. 17:25

Volt hallgatónk Buzogány Klárának mesélt diákéveiről, a szkriptes szakma kihívásairól, illetve új sorozattervéről is, aminek pilot epizódját Enyedi Ildikó rendezi.

Szalontai származású vagy, Nagyváradon jártál iskolába, intenzív nyelvosztályba. Melyik volt az a pillanat, amikor eldöntötted, hogy az idegen nyelv csak eszköz marad, te filmes akarsz lenni?

Egy időben az M2-n kedd késő esténként mindenféle filmet adtak le: ott láttam először a Fat Girlt, meg a Requiem for a Dreamet, meg talán a Trainspottingot is, és ott láttam életemben először jó filmeket. Elájultam tőle egészen, nem is gondoltam, hogy ilyent lehet csinálni. Szalontán nem volt mozi, vagy nem működött már normálisan, amikor én ott éltem, úgyhogy kamaszkoromban hirtelen beleszerettem a filmbe. Kicsit elborult döntésnek tűnt, hogy az ember „filmegyetemre” menjen, mert hát kisvárosból ez olyan távolinak tűnik, de aztán hallottam, hogy Kolozsváron is van ilyen, nem kell elmenni a világ végére érte, és megismerkedtem néhány emberrel, aki a Sapientiára járt. Így tértem el ebbe az irányba.

A Sapin aztán a fejedre öntöttek még több filmet, elméletet, és egy csomó rövidfilmet is készítettetek. Hogy emlékszel vissza erre az időszakra?

Én nagyon szerettem oda járni. A mi osztályunkban nagyon jó közösség alakult ki. Ez a képzés elég megterhelő tud lenni, mert hatalmas adag elméletet tanulunk, hétvégenként is sokszor órára járunk – könnyebb volt mégis úgy, hogy egy szoros baráti társasággal kellett átnyalni a kismillió oldalnyi szakirodalmat, és utána még valahogy forgatni egy kisfilmet is, amire talán nem is voltunk még igazából felkészülve azon a ponton... Nagyon más, amikor az ember a barátaival forgat, mint amikor kollégákkal. Más a hangulat a forgatáson. De most már a mi társaságunk nagy többsége is évek óta a filmiparban dolgozik, és ha véletlenül egy stábba kerülünk, más a hangvétel: tudjuk, hogy mik a professzionalizmus határai, s mi az, amit majd szünetben megengedünk magunknak egy kávé mellett.

Megmaradtak azok a kapcsolatok, amik akkor alakultak ki?

Igen, mai napig mondhatom azt, hogy az egyetemi osztálytársaim a legközelebbi barátaim.

Folytatás a Filmtett-en.

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat