Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Pitchfórum 2021/2022
2022.02.23. 01:14

A Sapientia EMTE Média Tanszéke újra pitchfórumot hirdet.

A fórum célja a hallgatók kreatív munkájának az ösztönzése azáltal, hogy a legjobb tervek megvalósítását az egyetem kiemelten támogatja. Az egyéni alkotótehetség fejlesztésén túl kifejezetten bátorítjuk a jól megszervezett csoportmunkát, amely minél több diáknak ad lehetőséget a szakmai ismeretek elmélyítésére.

Ki vehet részt ezen a fórumon?

  • minden olyan BA és MA hallgató, aki aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik.
  • pályázni lehet egyénileg vagy csoportosan (ez utóbbi esetén a projektvezető/rendező az, aki bemutatja a tervet a pitchfórumon).

Mivel lehet pályázni ezen a fórumon?

  • Rövid fikciós filmtervekkel (pitchinghez szükséges dokumentumok: szinopszis, forgatókönyv, rendezői koncepció, forgatási ütemterv, a film megvalósításában résztvevő diákok és feladataik megnevezése, költségvetés, a pályázó(k) szakmai önéletrajza, amelyben felsorolja korábbi filmjeit is linkekkel az online megnézhető munkáihoz).
  • Rövid vagy egészestés dokumentumfilmtervekkel (pitchinghez szükséges dokumentumok: szinopszis, rendezői koncepció, rövid témaleírás, forgatási ütemterv, a film megvalósításában résztvevő diákok és feladataik megnevezése, költségvetés, a pályázó(k) szakmai önéletrajza, amelyben felsorolja korábbi filmjeit is linkekkel az online megnézhető munkáihoz).
  • Animációs filmtervekkel (pitchinghez szükséges dokumentumok: szinopszis, forgatókönyv, rendezői koncepció, néhány vázlatszerű grafika bemutatása, a film megvalósításában résztvevő diákok és feladataik megnevezése, költségvetés, a pályázó(k) szakmai önéletrajza, amelyben felsorolja korábbi filmjeit is linkekkel az online megnézhető munkákhoz).
  • Fotósorozat tervekkel, amelyeknek eredményeképp egy fotóalbum és egy kiállítás valósítható meg (pitchinghez szükséges dokumentumok: koncepció leírása, néhány vázlatszerű fotó bemutatása, költségvetés, a pályázó(k) szakmai önéletrajza, amelyben felsorolja korábbi munkáit is linkekkel az online megnézhető munkákhoz).
  • Mozgóképes installáció vagy bármilyen kísérleti jellegű, fotót és/vagy filmtechnikát is felhaszáló művészi alkotás tervével – az elkészült alkotás nyilvánosan bemutatható kell legyen a tanszéki éves First Cut nyilvános rendezvény keretében (pitchinghez szükséges dokumentumok: koncepció részletes leírása, előzetes fotó- vagy filmes anyag a koncepció illusztrálására, technikai megvalósítás terve, a projekt megvalósításában résztvevő diák(ok) megnevezése, költségvetés, a pályázó(k) szakmai önéletrajza, amelyben felsorolja korábbi munkáit is linkekkel az online megnézhető munkákhoz).

Miből áll ez a fórum?

Azon hallgatók, akik részt kívánnak venni a fórumon 2022. március 2-ig elektronikusan küldik be a terveiket ennek az űrlapnak a kitöltésével, majd egy nyilvános pitching keretén belül 10-15 percben bemutatják azokat a szak oktatóiból álló döntőbizottságnak (a pitching pontos időpontja a későbbiekben kerül bejelentésre).

Mire lehet pályázni?

  • Anyagi támogatásra (indoklással ellátott költségvetés alapján, lásd alább mire lehet pénzt kérni),
  • Az egyetem technikai eszközeinek, stúdiójának használatára.

Mire költhető az elnyert összeg?

Az összeg a következő tételeket fedezheti fikciós, animációs illetve dokumentumfilm esetében:

  • Személyi kifizetések: a forgatáson résztvevő színészek tiszteletdíjaként.
  • Utazási költségtérítés: a forgatások helyszínére való szállítási (eszközök, felszerelések), valamint utazási (színészek, stáb) költségek térítése vonattal, autóbusszal, illetve személygépkocsival történő szállítás esetén. Az utazások és szállítások tervezésekor kérjük figyelembe venni, hogy Kolozsvártól több mint 50 km távolságra a költségek térítése csak kivételesen indokolt esetben valósítható meg. A részletes indoklást külön kérésben kell benyújtani.
  • Kellékek: a film forgatásához szükséges díszlet, eszközök, fogyóanyagok, tárgyak, amelyek használata, rendeltetése nyomon követhető a vizsgafilm forgatása folyamán, illetve fellelhetőek a kész vizsgafilmben. Ennél a költségtípusnál fontos tudni, hogy a megvásárolt kellékeket (kivéve a fogyóeszközöket és fogyóanyagokat) a költségek elszámolása előtt, de legkésőbb a pénzügyi elszámolás alkalmával, le kell adni a gyártásvezetőnek, hogy a későbbi forgatások alkalmával újra felhasználható legyen.
  • Szolgáltatási kiadások: indokolt esetben, a film forgatása során felmerült technikai problémák megoldására vagy a film utómunkálatainak szakszerű elvégzésére igénybe lehet venni külső szolgáltató egységet.

Az összeg a következő tételeket fedezheti fotósorozat esetében:

  • Nyersanyagköltségek (amennyiben a sorozat nem digitális technikával készül): film, polaroid film, előhívó vegyszerek stb.
  • Személyi kifizetések: modellek, alanyok tiszteletdíjaként.
  • Utazási költségtérítés: a sorozat elkészítésének helyszínére való szállítási (eszközök, felszerelések), valamint utazási (fotós, asszisztensek, modellek) költségek térítése vonattal, autóbusszal, illetve személygépkocsival történő szállítás esetén. Az utazások és szállítások tervezésekor kérjük figyelembe venni, hogy Kolozsvártól több mint 50 km távolságra a költségek térítése csak kivételesen indokolt esetben valósítható meg. A részletes indoklást külön kérésben kell benyújtani.
  • Az elkészült fényképek nagyítása, nyomtatása, keretezése.

Az összeg a következő tételeket fedezheti videoinstalláció esetében:

  • Nyersanyag költségek (amennyiben az alkotás nem digitális technikával készül): filmnyersanyag (8mm, 16 mm stb.), a filmnyersanyag előhívása és digitalizálása.
  • Személyi kifizetések: az installációban megjelenő színészek, modellek tiszteletdíjaként.
  • Utazási költségtérítés: amennyiben filmforgatást/fotózást igényel a projekt, azok helyszínére való szállítási (eszközök, felszerelések), valamint utazási (fotós, asszisztensek, modellek) költségek térítése vonattal, autóbusszal, illetve személygépkocsival történő szállítás esetén. Az utazások és szállítások tervezésekor kérjük figyelembe venni, hogy Kolozsvártól több mint 50 km távolságra a költségek térítése csak kivételesen indokolt esetben valósítható meg. A részletes indoklást külön kérésben kell benyújtani.
  • Kellékek: az installáció elkészítéséhez szükséges díszlet, eszközök, fogyóanyagok, tárgyak, amelyek használata, rendeltetése nyomon követhető az installáció elkészítése folyamán, illetve fellelhetőek a kész alkotásban. Ennél a költségtípusnál fontos tudni, hogy a megvásárolt kellékeket (kivéve a fogyóeszközöket és fogyóanyagokat) a költségek elszámolása előtt, de legkésőbb a pénzügyi elszámolás alkalmával, le kell adni a gyártásvezetőnek, hogy a későbbi forgatások alkalmával újra felhasználható legyen.


FONTOS TUDNIVALÓK:

Előnyben részesítjük az elbírálásban azokat a terveket, amelyek megvalósításában minél nagyobb arányban vesznek részt sapientiás diákok és hasznosítják a Sapientia erőforrásait (pl. a pályázó az egyetem többi hallgatójával dolgozik együtt, sapientiás a rendező, operatőr, vágó, hangmérnök, stb.), azokkal a tervekkel szemben, amelyek külső munkatársakat bíz meg fontos feladatokkal.

A döntőbizottság fenntartja annak a lehetőségét, hogy egy tervet sem támogat, amennyiben úgy ítéli meg, hogy azok nem teljesítik az elvárásokat.

Egy terv megvalósítására maximálisan igényelhető összeg 2000 RON. Kérjük a költségvetés ésszerűségét jól átgondolni, költségtípusonként indokolni. A döntőbizottság ugyanakkor a kértnél kevesebbet is odaítélhet, amennyiben úgy véli, egy kisebb összeg is elégséges a terv megvalósításához.

A fórumon sikeresnek bizonyult terveket a hallgatók kötelesek megvalósítani a tervben megjelölt határidőig (ami nem lehet későbbi, mint 2022. október 1.). A forgatás után max. 15 napon belül kötelező részletesen elszámolni a költségekkel, aki ezt ezen a határidőn belül nem teszi meg, automatikusan elveszti a támogatáshoz való jogát.

A pitchinggel kapcsolatos további információkért a sapientia.workshop@gmail.com címre lehet írni.

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat