Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Hallgatóink egyéni kiállításai a Szabók bástyájában
2022.02.23. 00:11

Február 21-én, 16 órától nyílt meg két mesterszakos hallgatónk, Ráduly Sándor és Mák Krisztián egyéni kiállítása a Szabók bástyájában oktatónk, Dr. Mira Marincaș kurátori vezetésével.

Ráduly Sándor Overdue c. fotósorozata (szubjektív) hit és vallás fogalmát tematizálja indigó árnyalatú képeiben, melyekben számos szimbólum ölt testet – a japán hitvilág vérfonalától a görög mitológia gránátalmájáig. Amint azt a képek alkotója, Sándor megjegyezte, a sorozat a kérdésfelvetés szabadságában leli örömét, a határokat megszabó válaszok felkínálása helyett.

Az Overdue megnyitóján Sándor mellett Kali Ágnes költő és dramaturg osztotta meg gondolatait a kiállítás látogatóival, mintegy betekintést nyújtva abba az alkotói tudatfolyamba, ami révén Sándor sorozata végül formát nyert. Az esemény otthonos hangulatban telt, hiszen rengeteg ismerős, támogató arc jelent meg, szaktársaktól és barátoktól egészen családtagokig.


Nem kevésbé volt családias a hangulat Mák Krisztián kiállításmegnyitóján, ahol az Ál/Arc c. fotósorozatot tekinthettük meg. Az Ál/Arc egy önarcképsorozat, melynek állandó szereplője maga Krisztián, aki álarcainak sokaságát fedi fel a közönség előtt – jelentsen az konkrét vagy elvontabb, jelképes formát. A 2020-as karanténidőszak kezdetétől alakuló sorozatban egyaránt megjelennek fekete-fehér és piros-kék kontrasztra épülő fotók is, utóbbiak a tömegkultúra egyik kortárs szimbólumát – a Nyerd meg az életed c. Netflix-sorozat jelképét – emelve be az értelmezés terébe.

A kiállítások a Barabás Miklós Céh és a Szabók bástyája közötti partnerségünk legújabb állomása, Ráduly Sándor és Mák Kritsztián munkái pedig február 26-ig (szombatig) lesznek látogathatóak.

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat