Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Bemutatjuk a Drakula halála remake-jét
2019.07.08. 17:21

2018 folyamán a Sapientia EMTE filmes szaka az Erdélyi Magyar Filmszövetséggel társulva celluloid filmes workshopot szervezett a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT támogatásával.

A műhelymunka folyamán a résztvevők megismerkedhettek több keskenyfilmes kamera működésével (2X8mm-es, dupla super8mm-es, super8-as, 16mm-es kamerák), kipróbálhatták a Foma, Kodak és Orwo által gyártott filmes nyersanyagokra való forgatást és a azok előhívását, végül pedig a kiválasztott kamerákkal elkezdhették egy egészestés játékfilm első jeleneteinek leforgatását.

A Drakula halála című film 1921-ben készült magyar-osztrák-francia koprodukcióban a marosvásárhelyi származású Lajthay Károly rendezésében, egy évvel a F. W. Murnau Nosferatuja előtt, tehát ezt tarthatjuk a világ első Drakula filmjének. A film társforgatókönyvírója pedig Michael Curtis volt, akit akkor még Kertész Mihálynak hívtak.

A film a második világháború alatt elveszett. „A film forgatókönyvét sem sikerült megtalálnunk, rendelkezésünkre állt viszont az azonos című fantasztikus filmregény, amelyre évekkel ezelőtt Szántai János író, költő, filmkritikus, forgatókönyvíró barátom hívta fel a figyelmem. A könyv, amelyet a temesvári származású Pánczél Lajos újságíró és filmkritikus írt, a film után jelent meg, ezért feltételezem, hogy a regény íródott a film alapján, és nem fordítva. Mindenesetre, mi ezt használtuk kiindulópontnak a remake forgatókönyvének kidolgozásához" - mondta Dr. Lakatos Róbert Árpád, a projekt felelőse, a Sapientia EMTE filmes szakának főállású oktatója, és az Erdélyi Magyar Filmszövetség elnöke.

A filmregény 13 fejezetből áll. Az elképzelés az, hogy minden egyes fejezetet más-más rendező készít el. 2018-ban öt fejezet készült el, az elkövetkező években pedig a projektet az anyagi lehetőségekhez mérten folytatjuk.
A film látványvilágának kialakításában Dr. Radu Igazság segített, audiovizuális dramaturgia szempontjából Dr. Pálos György konzultált az alkotókkal, a stábok megszervezésében és a gyártási folyamat elindításában Rebekah Jorgensen játszott kiemelten fontos szerepet, Dr. Mira Marincas pedig a filmek előhívását felügyeli.
Drakula szerepét Pálffy Tibor, Tillner doktorét Salat Lehel, valamint Mary szerepét Molnár Enikő vállalta. Az eddigi rendezők: Benedek Szabolcs, Buzási Gyopár, Gödri Attila és Kovács Flóra. Operatőrök: Török Ádám és Dózsa Endre. Gyártásvezetői munkásságáért külön köszönet Sós Timothynak! Továbbá köszönettel tartozunk László Editnek, a Kolozsvári Kar gazdasági igazgatójának és Tóth Orsolyának, a Média Tanszék gyártásvezetőjének, valamint a Boema vendéglőnek a forgatási helyszín rendelkezésünkre bocsájtásáért, minden kedves statisztának és diáknak, akik részvételükkel és munkájukkal segítettek a forgatás gördülékennyé tételében. A közreműködők teljes névsora majd a kész film stáblistáján olvasható.

Irány a fotógaléria.

 

 

 

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat