Universitatea Sapientia, Secţia Cinematografie, fotografie, media
Magyar | Română | English

Ştiri / |

Proiecție cu public: secvențe din remake-ul Moartea lui Dracula
08.07.2019 17:21

Începând cu primăvara anului 2018, departamentul media al Universității Sapientia împreună cu Asociația Cineaștilor Maghiari din Transilvania, cu sprijinul Fundației Bethlen Gábor din Ungaria, a organizat o serie de ateliere de creație cinematografică pe peliculă. Acum puteți vedea primele rezultate, miercuri, 10 iulie.

Pe parcursul atelierelor de creație participanții au făcut cunoștință cu funcționarea mai multor camere de filmat pe film îngust (2X8mm, 2Xsuper8mm, super8mm și 16mm) și au putut încerca filmările pe diferite suporturi de peliculă alb-negru: Foma, Kodak și Orwo. De asemenea au învățat și developarea acestor materiale, ca ulterior să își aleagă o cameră de filmare după preferințe personale și au putut începe filmarea primelor scene ale unui film de lung metraj.

Filmul Moartea lui Dracula a fost produs în anul 1921 la Budapesta, în coproducție ungaro-austriaco - franceză, și a fost regizat de către Károly Lajthay (născut la Târgu Mureș), cu un an înainte de filmul cu tiltlul Nosferatu al lui Murnau, deci putem considera că acesta a fost primul film despre Dracula din lume.
Co-scenaristul filmului a fost renumitul Michael Curtis, care atunci încă purta numele de Mihály Kertész și și-a început cariera la Cluj, în studioul lui Jenő Janovics. 
„Nu am găsit scenariul filmului, dar prietenul meu János Szántai (poet, scriitor, jurnalist, critic de film și scenarist) mi-a atras atenția asupra unui roman cu același titlu publicat de către jurnalistul și criticul de film originar din Timșoara, Lajos Panczél. Presupunem că nu scenariul filmului a fost scris după roman ci invers, romanul după film, deoarece cartea a fost publicată mai târziu." - spune regizorul Dr. Robert Lakatos, coordinatorul proiectului, cadru didactic al Universității Sapientia și președintele Asociației Cineaștilor Maghiari din Transilvania.

Romanul este alcătuit din 13 capitole. Ideea proietului este ca fiecare capitol să fie realizat de către un alt regizor. În anul acesta filmăm primele cinci capitole iar în viitor, în funcție de posibilități, vom continua proiectul.
La dezvoltarea decorului și aspectului vizual a ajutat foarte mult Dr. Radu Igazság (cadru didactic la UNATC București), din punct de vedere al dramaturgiei audiovizuale; Dr. György Pálos (cadru didactic la Univ. ELTE din Budapesta) a ținut consultații pentru participanți, în organizarea producției și a echipelor de filmare; Rebekah Jorgensen (prof. Invitat la Univ. Sapientia) a avut un rol decisiv, iar developarea filmelor este supravegheată de către Dr. Mira Marincaș (cadru didactic al Universității Sapientia).
În rolul lui Dracula îl vom vedea pe Tibor Pálffy, doctorul Tillner este interpretat de către Lehel Salat, iar Mary de către Enikő Molnár. Regizorii care au terminat deja filmările sunt Szabolcs Benedek, Gyopár Buzási, Attila Gödri și Flóra Kovács. Operatori: Ádám Török și Endre Dózsa. Pentru coordonarea producției mulțumiri speciale lui Timothy Sós, iar pentru asigurarea uneia din locațiile de filmare multe mulțumiri pentru Restaurantul Boema de pe strada Iuliu Maniu! În continuare mulțumim tuturor figuranților și studenților care prin participarea și munca lor au contribuit la derularea optimă a filmărilor. Lista lor completă va figura pe genericul filmului.

Galerie foto.

 

 


Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat