Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Beszámoló a csíkszépvízi alkotótáborról
2023.10.01. 23:34

2023. szeptember 12. és 17. között örmény örökség témájú táborban vett részt hallgatóink egy kisebb csapata. Az alkotótáborról Sarnyai Zsófia írt beszámolót.

Az idekapcsolódó Szent László legenda így hangzik:
"László, a hont duló pogány kunoknak egy csapatját (Losteiner 36 F. törököknek mondja) e havasokon szétvervén és megsemmisitvén, győzelme helyén hálaimát emelt az ég urához, s egy emlék-kápolnát épitett, azután pedig táltos lovával, a nyomait most is védő szikláról leugratott a völgybe, hol a lezugó tiszta patakban lovát megitatván, azt mondá követőinek: „Mily Szépviz", miből eredt az oda épült falu neve." (Orbán Balázs: A Székelyföld leírása).
Ezen a dombokkal tarkított varázslatos helyszínen járhattunk szeptember 12-17. között a Csíkszépvízi Magyarörmény Szentháromság Alapítvány vendégeiként.

A filmtudomány mesterszak első- és másodéves hallgatói mellett jelen voltak a filmművészet, fotóművészet, média alapképzés hallgatóiis, akikkel együtt fedezhettük fel a falu örmény kisebbségének hagyatékát. Bár a helység örmény lakossága nagyrészt kihalt, vagy elköltözött, egy család még teljes létszámmal jelen van a falu életében. Számos leszármazottukat sikerült megtalálnunk, valamint a helyi emlékezeten keresztül egy-egy idős magyar személy látcsövén keresztül láthattuk a történeteiket. A filmes hallgatóinak tizenegy fős csoportja azzal a megbízással érkezett, hogy az öt napos tábor ideje alatt minél több minőségi, kreatív audiovizuális anyagot állítson elő, melyek tükrözik csíkszépvízi örmény hagyományokat és a helyi örmény kiállítás darabjaivá válhatnak.

A projekt megbízója és egyben szívélyes házigazdánk, Zakariás István volt, aki szállást, étkezést biztosított számunkra, emellett minden helyi nevezetességet megmutatott nekünk, amelyek inspirációul szolgáltak, valamint személyes közbenjárásával találkozhattunk a helyi pappal, és örmény leszármazottakkal, akik segítettek nekünk egy tágabb összképet adni a falu kisebbségének históriájáról. Másik nagy mentorunk, Daczó Dénes volt, a helyi Székely Határőr Emlékközpont vezetője, aki lehetővé tette a múzeum látogatását, valamint engedélyezte, hogy a készülőben lévő örmény kiállítás egyes darabjait felhasználhassuk kreatív módon az anyagainkban.

Lakatos Róbert tanár úr szervezte meg és vezényelte le a távolból a munkálatokat. A koncepcióhoz hozzátartozott az analóg 35mm-es filmre készített hosszú záridős fényképek is, valamint a 8mm-es és dupla 8mm-es filmre készített mozgóképek. A helyszínen jelen volt velünk Mira Marincaș tanárunk, aki koordinálta a fotográfia terveket: az örmény templomban és templomkertben készített hosszúzáridős fényfestéseket, a falu örmény házainak megörökítését, az örmény temető mellett készült alkotásokat.

Az első nap a megérkezésünk után Zakariás István, Daczó Dénes valamint két csíkszeredai képzőművész/ szakember, Daczó Katalin és Máthé Kitty tartott nekünk rövid eligazítást, illetve körbevezettek minket a faluban. Megmutatták számunkra a központban ékeskedő örmény házakat, a készülőben lévő kiállítást, az örmény templomot, valamint minden forgatási lehetőségről tájékoztattak és felajánlották a szükséges tárgyak beszerzését.

Super 8-as filmre mozgóképes anyagokat Surányi Dániel és Orbán Orsolya készített, egy idős magyar hölgyet interjúvoltak meg, aki az örményekkel való emlékeit osztotta meg velük. Szatmári Loretta Antal Bencével társulva Mini DV kamerával készített interjút helyi örményekkel és magyar lakosokkal Gyergyóremetén. Jómagam Bereczki Tamás operatőr hallgatóval készítettünk egy rövid filmetűdöt az örmény templomban egy megrendezett hagyományos örmény miséről. Ehhez Zakariás István biztosított számunkra kegytárgyakat, papi miseruhát, valamint hagományos öltözékeket, amelyeket Lőrincz Tamás másodéves alapszakos hallgató és Mezey Anna, csíkszépvizi örmény leszármazott vett fel. Emellett számos egyéni fotósorozat is készült: Péter Roland az örmény épületekről készített egy szériát. Pászka Róbert és Surányi Dániel pedig krumpliföldön dolgozó munkásokról. Pászka Róbert emellett stábtagként számos fényfestést örökített meg a templomkertben és a templomban egyaránt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Én ezzel egyidőben a volt kaszinó épület udvarában található gesztenye-fasornál alkottam Lőrinczi Tamással és Bereczki Tamással hosszú záridős képeket. A falu központjában található öreg diófánál is jártunk egyik éjszaka, hogy ott is készíthessünk fényjátékkal képeket a helység legendás fájáról.

Utolsó nap, Fazakas Lehel rendezésében dokumentáltunk egy gasztrofilmet a székely örmények hagyományos étele, a dolma elkészítéséről. Ezen főzés alkalmával a házigazda vendégül látott minket és a falu meghívottjait, hogy együtt kóstolhassuk meg a szőlőlevélbe csomagolt, keletiesen fűszerezett, ízletes fogást. A fogadás alkalmával egyúttal megköszönték nekünk az ott végzett munkánkat, Fazakas Lehel, a csoportunk felelős diákja pedig a mi nevünkben köszönte meg a vendégül látásunkat és a falu közvetlenségét. A Csíkszépvízen eltöltött napjaink a helyi kiállításon láthatják majd az érdeklődők, amely nagy megtiszteltetés mindannyiunknak.

Sarnyai Zsófia (MA 2. éves hallgató)

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat