Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Filmtettfeszt 2023
2023.10.03. 10:41

Október 4-8 között zajlik a Filmtettfeszt 23. kiadása amihez az idén is számos formában kapcsolódik a Tanszékünk.

Filmtett „születésnapi rendezvényeként” Kolozsváron megalapított Filmtettfeszt első kiadását 2001-ben szervezték meg. A rendezvény célja az volt, hogy friss magyar filmeket nézhessen a kolozsvári közönség – olyan alkotások kerültek bemutatásra, amelyek nem kerültek moziforgalmazásba Romániában –, ugyanakkor a szervezők bemutatkozási lehetőséget és nyilvánosságot is akartak biztosítani az erdélyi filmesek alkotásainak. Az azóta eltelt több mint egy évtizedben a magyarországi filmválogatás mellett megerősödött a program erdélyi vonulata: némafilmek, amatőr alkotások, kisjáték-, dokumentum- és animációs filmek befutott alkotóktól, diákmunkák, illetve Erdélyben készült egészestés alkotások egyaránt terítékre kerültek.

Kísérőrendezvényként közönségtalálkozók, filmes témájú kerekasztal-beszélgetések, könyvbemutatók, konferenciák, különféle workshopok és filmszakmai gyorstalpalók tarkítják évről évre a programot.

A fesztivál, mint minden évben idén is bőséges kínálattal várja az érdeklődőket, ezek közül ajánlunk néhányat:

A Filmtett Egyesület csapatából álló előzsűri idén nyolc dokumentumfilmet válogatott a fiatal erdélyi magyar filmesek kilencedik alkalommal megszervezett versenyébe.

Íme a versenybe került filmek a rendező neve szerinti betűrendben, a rendező születési helye, a befejezés éve, az időtartam és a gyártó feltüntetésével:

  • Birtalan Albert: Az emlékezet őrzője, Gergely Erzsébet (Zilah, 2023, 22 perc, gy. Video Pontes, BBTE Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar)
  • Csiki Zsuzsanna: Kallódó hagyatékaink (Gyergyócsomafalva, 2023, 48 perc, gy. Minerva Művelődési Egyesület)
  • Dénes Petra: Szomszédok (Sepsiszentgyörgy, 2023, 24 perc, gy. Budapesti Metropolitan Egyetem)
  • Fábián Andor: Hangszerhúrok, sorsfonalak (Székelyudvarhely, 2022, 41 perc, független produkció) - Andor nálunk végezte a BA képzést, 2016-ban diplomázott rendezőként.
  • László Barna: A tűz és víz útján (Székelyudvarhely, 2023, 25 perc, gy. Picture Lock Coproduction) - Barna nálunk végezte az alapképzést 2015-ben, illetve a mesterképzést is 2017-ben.
  • Simó Boglárka: Albert vágya (Székelyudvarhely, 2023, 21 perc, gy. BBTE Magyar Film és Média Intézet)
  • Szatmári Loretta: Preludiu (Nagyvárad, 2023, 9 perc, gy. Sapientia EMTE Média Tanszék) - Loretta az tavalyi tanévben diplomázott rendezőként BA képzésünkön.
  • Székely Péter: Street-Legal (Temesvár, 2023, 16 perc, gy. BBTE Magyar Film és Média Intézet)

A Filmgaloppra a tavalyi fikciós verseny után ezúttal 2021. január 1-je óta készült élőszereplős vagy animált, de a valóságot rögzítő alkotásokat lehetett nevezni, amelyek stábjának kulcsfigurái (író, rendező, operatőr, producer) nagyrészt erdélyi alkotók és javarészben erdélyi helyszíneken készültek.

A verseny a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle alatt, október 4. és 8. között zajlik. A filmeket öt napig online is elérhetővé tesszük a fesztivál honlapján. A filmeket szakmai zsűri bírálja el (összetételét hamarosan eláruljuk!), az online zajló közönségszavazás pedig október 6-án éjfélkor zárul. Eredményhirdetésre a fesztivál záróünnepségén, október 7-én kerül sor. Részletekért érdemes visszatérni a fesztivál honlapjára!

Erdély elsősorban dokumentumfilmes ábrázolásairól szóló konferenciát szervez a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Magyar Film és Média Intézete, az Apertúra Magazin, valamint a Filmtett Egyesület a 23. Filmtettfeszt keretében, október 6-án és 7-én, Kolozsváron.

A hazai és magyarországi elméleti szakemberek és gyakorló filmesek által tartandó előadások pénteken, október 6-án kezdődnek a BBTE aulájában, majd a Művész moziban folytatódnak. Az eseménysorozat panelbeszélgetéssel zárul.

A konferencia keretében két oktatónk is előad, Blos-Jáni Melinda Romániai magyarokról készült riportok, mint emberi jogi diskurzusok a FEKETE DOBOZ független videófolyóiratban (19881996) című előadása október 7-én 12:00-tól, míg Lakatos Róbert Az Erdély-sztereotípiák elleni lázadás erdélyisége filmjeimben c. előadása szintén október 7-én, 12:40-től lesz meghallgatható.

A konferencia részletes programja, valamint a tervezett előadások absztraktjai itt érhetőek el.

Október 5-én, 15:00-ai kezdettel egy másik minikonferenciára is sor kerül a fesztivál keretében. A konferenciának a Sapientia EMTE Kolozsvári Kara ad otthont. A téma pedig: milyen jövő/oktatás/védelem lehetséges a digitális korszakban?

Az információs társadalom terjedésével a valóság érzékelésének egyre fontosabb eleme a digitális rétegeken keresztül való tudásszerzés és -megosztás. A jövőben egyre több digitalizálódó társadalmi alrendszerben, az oktatásban, az egészségügyben, a munka világában válik megkerülhetetlenné a tudatos médiahasználat. A mesterséges intelligencia fejlődésével a médiatudatosság kihívásai hatalmas szintet léptek előre, gyermekeinknek egy egyre összetettebb, egyre fontosabb digitális világban kell boldogulniuk.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szakemberei konferenciasorozatukban a legfrissebb kutatási eredményeket, tapasztalataikat, a várható kihívások megoldási javaslatait osztják meg az erdélyi hallgatósággal a kölcsönös tanulás érdekében.

A konferencia keretében oktatónk, Kassay Réka is előad. A nézett mese is mese (?) Hogyan alakíthatjuk pozitívan a gyermekek rajzfilmnézési szokásait? c. előadására október 7-én 15:30-tól kerül sor.

A konferencia részletes programja itt érhető el.

Október 8-án, a kolozsvári ARTA moziban, 12:30 órai kezdettel először láthatja a közönség a 2023. július 30. és augusztus 10. között megszervezett nyári alkotótáborban készült rövidfilmeket, amelyeket román felirattal, több alkotó jelenlétében kerülnek vetítésre a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle keretében.

A táborban készült filmek rendezői közül néhányan volt vagy jelnlegi hallgatóink (Budrala Sára, Farkas Ágnes Anna, Fazakas Lehel, Incze Kata), továbbá jelenlegi hallgatóink rendezőasszisztensként (Szántai Kristóf), illetve vágóként (Rokaly Balázs) dolgoztak a workshop filmjein.

A vetítés programja és további információk itt.

És végül, de nem utolsó sorban, oktatónk, Lakatos Róbert legújabb egészestés dokumentumfilmje a Ki kutyája vagyok én? is újra vetítésre kerül a fesztivál keretében, október 8-án, 14:00-tól a kolozsvári Győzelem/Victoria moziban.

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat