Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Egerben a Slow Film Workshopon jártunk
2012.08.24. 10:30

Ötödik alkalommal rendezték meg az Eszterházy Károly Főiskola - Illés György emlékére - Nemzetközi Filmkészítő Műhelyt.

A kurzus két hete alatt a résztvevők nemzetközi csapatmunkában készítettek rövidfilmeket filmes szakemberek, a főiskola tanárai, a Líceum Tv munkatársai segítségével dokumentumfilm, animációs-és fikciós film kategóriákban. A műhely két hetének alkotófolyamata megismertet a forgatókönyvírás, a gyártás, forgatás, vágás, hang-, képalkotás munkafázisaival és szabályaival, alapvetően építve a résztvevők érdeklődésére, saját kreativitására.

A Műhely szakmai vezetője: Bollók Csaba, Balázs Béla-díjas filmrendező, az egri Eszterházy Károly Főiskola, és a prágai Midpoint Közép-Európai Forgatókönyvíró Műhely tanára, számtalan nemzetközi díjjal, sokéves hazai és külföldi tapasztalattal rendelkező filmrendező és műhelyvezető. A filmes műhely születésétől kezdve az alkotó munka egyik szellemi irányítója Tóth Tibor mestertanár, a Mozgóképkultúra tanszék docense, számos hazai filmfesztivál díjazott alkotója. A vendég kurzusvezetők közt olyan Balázs Béla díjas alkotók a visszatérő vendégek, mint pl. M Tóth Éva, Ulrich Gábor, de a főiskola nemzetközi kapcsolatában lesz alkotó résztvevő a Sapientia EMTE kolozsvári karáról Tóth Orsolya is.

Az idei, ötödik Nemzetközi Filmkészítő Műhely támogatói között található a Balassi Intézet, a Magyar Ösztöndíj Bizottság, akiknek jóvoltából az eddigieknél is nagyobb nemzetközi nyilvánosságot kapott a főiskola alkotó műhelye. Így török, német, litván, görög, román lengyel, kanadai és magyar egyetemisták vettek részt a közös alkotói munkában.

Minden évben a legnagyobb izgalommal várják az ifjú alkotók és mestereik a filmműhely gálaestjét, ahol a kurzus két hete alatt készült alkotások kerültek vetítésre, és a műhely díjait adták át. Erre a hangulatos estre augusztus 4-én, szombaton este 8 órakól került sor az Agria Moziban.

ELISMERTÉK A FŐISKOLA SLOWFILMMŰHELY TEHETSÉGGONDOZÁSÁT - 11 FILMRE 5 DÍJ JUTOTT

Hangulatos gálaesttel ért véget az Agria Moziban az Eszterházy Károly Főiskola - Illés György emlékének szentelt - immár ötödik éves nemzetközi filmműhelye, a Bollók Csaba vezette Slow Film Workshop.

A kéthetes tehetséggondozó alkotóműhelyben most nyolc nemzet fiataljai vettek részt. A 22 résztvevő egyetemista nemzetközi csapatmunkában az ötlettől a forgatókönyv készítésen át a film gyártásáig, forgatás, vágás, feliratozás, gyakorlatilag a filmkészítés minden munkafázisával megismerkedhetett, míg elkészült végül a vetítésre alkalmasnak talált 11 film.

A látottak arról győztek meg, hogy jó szakmai vezetés mellett igen értékes filmes munka zajlott ebben a filmműhelyben, az alkotások többségének értékei vitathatatlanok - fogalmazott értékelésében Doru Nitescu úr, a gálaest zsűrijének elnöke, a bukaresti Ion Luca Caragiale Filmművészeti Egyetem rektorhelyettese. Báron György filmesztéta, a zsűri tagja, aki egyébként már több éve folyamatosan szakmai segítő vendége az egri filmműhelynek, az egyenletesen jó színvonalú alkotásokra hívta föl a figyelmet. A zsűri harmadik tagja, M Tóth Éva Balázs Béla díjas animációs filmrendező, a BKF animációs szakvezetője - ugyancsak több éven át a műhely kurzusvezetője is - a műfajgazdag filmekbe az animációs eszközök jó beilleszkedését emelte ki.

A szakmai zsűri végül is a 11 alkotásra 5 díjat ítélt oda.

A legjobb vágás: Alex Capatoiu, Bukarest

A legjobb egyéni alakítás: Ewelina Sikora, Poznań

A legjobb operatőr: Bíró Boróka: Bukarest

A zsűri különdíja: Ewelina Sikora, Poznań és Krasztev Kovács Anna, Eger

Székely Előd, Kolozsvár, Sapientia EMTE

A műhely legjobb filmje díj: Karl Armen Boudjikanian, Montreal, Concordia University

 

Az elkészült alkotásokat a Líceum Televízió folyamatosan műsorára tűzi.

 

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat