Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Előhívás címmel kiállítás készült
2017.10.26. 12:24

az Audiovizuális Örökség Világnapja alkalmából.
Megnyitó: 2017. október 27., 18 óra.

Október 27-ét az UNESCO az Audiovizuális Örökség Világnapjává nyilvánította, 2007-ben ünnepelték meg először. 2017-ben a világnap témájaként a „fedezd fel, emlékezz és oszd meg" hívószavakat jelölték meg.
Az audiovizuális örökség világnapja alkalmából a Sapientia EMTE média tanszéke és az Erdélyi Audiovizuális Archívum kiállítást szervez Előhívás címmel.

Ezúttal nem az archív képek fotósai a művészek (mint ahogy Orbán Lajos volt), hanem a kiállítók, Kerekes Emőke és Balla Zoltán. Az alkotók egy számukra ismeretlen házaspár megtalált családi fotóival dolgoznak. Az 1950-es évektől egymást fotózó kolozsvári emberek neve, története ismeretlen. Az alkotóknak és alanyaiknak közös történeteik, emlékeik nincsenek, mégis a megtalált képek új kontextusokba helyezésével létrejöhetett valamilyenfajta közös emlékezet, kapcsolat a fotó és a film médiuma révén. Jelen kiállítás keretei között ennek az alkotói folyamatnak lehetünk részesei az intermedialitás által.

„Emlékeink felidézésekor a legtöbbször torzítunk. Emlékképeink megjelenítése függ az érzelmi, térbeli és időbeli viszonyainktól. Az ismétlődés, a sokszorosítás, az újra meg újra felidézés, a nagyítás, és elhagyás módosít képeink jelentésén. Ezek a folyamatok az emlékezés és a fotográfia sajátjai is.
Kiállításunkban ezekre a lehetséges párhuzamokra reflektálunk a különböző médiumokban való megjelenítés: fotó, film és a kettő ötvözetén keresztül, ahol a képfelidézés folyamatában az állandó csak a felidézés, a kiindulás, az előhívás mozzanata marad. Az archívum áll, minden más csak viszonyulás.
Hogyan változik meg egy képnek a jelentése, ha a megszokottól más kontextusba állítjuk? Vagy attól, ha bizonyos részleteit felnagyítjuk a felidézett képnek, míg másokat lekicsinyítünk, elhagyunk? Megváltozhat a tértől, a fénytől, a tekintettől, attól, hogy ki az, aki rá néz?" (Kerekes Emőke és Balla Zoltán)

A kiállítás a média tanszék kutatási programjához is kapcsolódik, amelynek címe: Intermedialitás a kortárs filmben: a köztesség változó formái. UEFISCDI (A Felsőoktatást, Kutatást, Fejlesztést és Innovációt Finanszírozó Főosztály) által támogatott kutatási program, kód: PN-III-P4-ID-PCE-2016-0418.

A kiállítás látogatható: október 27. és november 12. között.

 

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat