Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Részt veszünk az EUFA (European University Film Awards)/az Európai Egyetemisták Filmdíjának vitájában és zsűrizésében
2017.10.24. 10:00

A 2016-2017-es tanévtől tanszékünk is részt vesz az EUFA-projektben, 20 másik európai egyetem mellett. A Európai Film Akadémia (EFA) és a Filmfest Hamburg által 2016-ban útjára bocsájtott projektnek a célja az, hogy a friss, Európai Filmdíjra esélyes filmek közül ötöt egyetemi tanórák keretében nézzenek és vitassanak meg diákok Európa-szerte.

A Média Tanszéken Virginás Andrea által oktatott Kortárs filmelmélet című harmadéves, és A filmelbeszélés című mesteri tantárgy keretében öt filmre kerül sor 2017 októbere és novembere folyamán, amelyeket a realizmus elméletei, a pszichoanalitkus, a feminista vagy a posztkoloniális filmelmélet irányából is megbeszél az oktatóból és a diákokból álló lelkes filmszerető közönség.

A filmeket egy öt tagú, a fenti intézmények által delegált szakmai zsüri választotta ki, ezek: Heartstone (r. Guðmundur Arnar Guðmundsson, Izland), Home (r. Fien Troch, Belgium), Loveless (r. Andrej Zvjagincev, Orosz Föderáció, Belgium, Franciaország, Németország), The Other Side of Hope (r. Aki Kaurismäki, Finnország, Németország), és The War Show (r. Andreas Dalsgaard, Obaidah Zytoon, Dánia, Szíriai Arab Köztársaság, Finnország). Az alábbi fotó a Home vetítésén készült.

StudentsWatchingHome

A projekt utolsó mozzanatként a résztvevő diákok egyike decemberben képviseli egyetemünket a hamburgi végső találkozón, ahol a többi húsz diákkal egyetemben kiválasztják azt a filmet, amely elnyeri a 2017-es EUFA-díjat.

UPDATE: Szabó Tamás (FFM III. év) vívta ki magának a jogot a hamburgi EUFA-döntőn való részvételre. A filmnézéseket követő csoportos megbeszélések mellett elemzést írtak a filmekről, és egy angol nyelvű főpróbát is tartottunk, ahol Szabó Lilla angol tanárnő segítségével, valamint a csoport pontozása alapján választottuk ki Tamást erre a feladatra. A szervezők egyértelmű sikerként értékelték a 2018 december 5-8-a között lezajlott hamburgi találkozót.

Tamás így ír róla: "Már első este, a másik 18 diákkal való találkozás után éreztem, hogy a következő három nap nagyon kivételes lesz. A csapat minden tagja tele volt élettel, szenvedéllyel, empátiával és ambíciókkal. A szervezők hibátlan programot terveztek, majd vittek végig és rendkívüli pedagógiai érzékkel rendelkeztek.
Első nap, négy fős csapatokban, pozitív érveket kellett kidolgoznunk az öt jelölt film kapcsán, amiért alkalmasak lennének a díj megnyerésére. Ezután hajóútra lettünk invitálva Hamburg vizeire, a régi negyedbe. A kollégiumba való visszatérést a filmekről való zsűrinyilatkozatok megírása követte. A második napot a díjazási kritériumok megszabásával kezdtük, három szempontot figyelembe véve: mit jelent európainak lenni, mit jelent egyetemistának lenni és milyennek kell lennie a filmnek, hogy nyerhessen. Majd egy kerekasztal-beszélgetéshez szerveződtünk, melynek a végén mindenki egy percet kapott, hogy érveljen egy film mellett vagy éppen ellene. Hatalmas izgalmak után elérkezett az anonim szavazás pillanata és végül tapsvihar fogadta a nyertes film nevét (Heartstone), amit aztán az esti gálán is bejelentettünk.Összefoglalva, minden egyes nap heves beszélgetesek között és felhőtlen hangulatban telt, egy életben egyszer adódik az embernek ilyen alkalom, mintha Karácsony lett volna és az ajándék tizennyolc abszolút szerethető és kiváló ember, akik végtelenül kiváncsiak egymás kultúráira."

 

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat