Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English
Hírek

Hírek / Hírek / |

Részt veszünk az EUFA (European University Film Awards)/az Európai Egyetemisták Filmdíjának vitájában és zsűrizésében
2017.10.24. 10:00

A 2016-2017-es tanévtől tanszékünk is részt vesz az EUFA-projektben, 20 másik európai egyetem mellett. A Európai Film Akadémia (EFA) és a Filmfest Hamburg által 2016-ban útjára bocsájtott projektnek a célja az, hogy a friss, Európai Filmdíjra esélyes filmek közül ötöt egyetemi tanórák keretében nézzenek és vitassanak meg diákok Európa-szerte.

A Média Tanszéken Virginás Andrea által oktatott Kortárs filmelmélet című harmadéves, és A filmelbeszélés című mesteri tantárgy keretében öt filmre kerül sor 2017 októbere és novembere folyamán, amelyeket a realizmus elméletei, a pszichoanalitkus, a feminista vagy a posztkoloniális filmelmélet irányából is megbeszél az oktatóból és a diákokból álló lelkes filmszerető közönség.

A filmeket egy öt tagú, a fenti intézmények által delegált szakmai zsüri választotta ki, ezek: Heartstone (r. Guðmundur Arnar Guðmundsson, Izland), Home (r. Fien Troch, Belgium), Loveless (r. Andrej Zvjagincev, Orosz Föderáció, Belgium, Franciaország, Németország), The Other Side of Hope (r. Aki Kaurismäki, Finnország, Németország), és The War Show (r. Andreas Dalsgaard, Obaidah Zytoon, Dánia, Szíriai Arab Köztársaság, Finnország). Az alábbi fotó a Home vetítésén készült.

StudentsWatchingHome

A projekt utolsó mozzanatként a résztvevő diákok egyike decemberben képviseli egyetemünket a hamburgi végső találkozón, ahol a többi húsz diákkal egyetemben kiválasztják azt a filmet, amely elnyeri a 2017-es EUFA-díjat.

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Természettudományi és művészeti kar, Kolozsvár
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Weblap.ro – Professzionális weblapkészítés