Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English
Hírek

Hírek / Hírek / |

European University Film Awards/EUFA-részvétel, harmadjára
2019.12.15. 15:26

A 2019-2020-as tanév őszi félévében is részt vettünk a Hamburgi Filmfesztivál és az Európai Filmakadémia egyetemistáknak szóló projektjében.

Az Európai Filmakadémia (EFA) 2019-es díj-kategóriái között szerepelt az EUFA-díj is, és az erre jelölt filmeket az idén 24 egyetem kurzusai keretében vitatták meg. Izlandtól Izraelig terjed a résztvevő országok listája, Romániát az idén is a Sapientia EMTE képviselte.

A Kortárs filmelmélet óra (oktató: Virginás Andrea) keretében néztük és vitattuk meg azt az öt filmet, amelyet az előzsüri a 2019-es Hamburgi Filmvesztiválon válogatott ki. Ezek a következőek voltak:

And Then We Danced (r. Levan Akin, Svédország, Franciaország, Grúzia, trailer itt);

God Exists, Her Name is Petrunija (r. Teona Stugar Mitevska, Észak-Makedónia, Belgium, Szlovénia, Franciaország, Horvátország, trailer itt);

Piranhas (r. Claudio Giovannesi, Olaszország, trailer itt);

Portrait of a Lady on Fire (r. Céline Sciamma, Franciaország, trailer itt);

System Crasher (r. Nora Fingscheidt, Németország, trailer itt).

Csoportunk (Deák Hunor-Attila, Fazakas Bence, Karácsony Ákos, Kiss Barnabás, Lestyán Katalin, Salamon Orsolya, Sarkadi Rebeka, Szabó Janka) személyes kedvence Svédország Oscar-jelölése, a Then We Danced volt.

A 2019. december 3-6-a között Hamburgban megrendezett finálén pedig Sarkadi Rebeka képviselt minket, itt egy fotó a diákzsüriről, amely a 2019-es EUFA-díjat a Portrait of a Lady on Fire című filmnek ítélte oda.

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Természettudományi és művészeti kar, Kolozsvár
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Weblap.ro – Professzionális weblapkészítés