Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Fábri Zoltán életmű-blokkal zárjuk a Magyar filmtörténeti vetítéssorozatunkat
2021.11.22. 11:18

November 26-án, 18:00 órától az Arany Pálma-díjas Körhintát nézhetik meg az érdeklődők.

Fókuszban: Fábri Zoltán

2021. november 26-án, pénteken, 18:00 órától folytatódik a Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusával közös vetítés sorozatunk. A sorozat harmadik (és egyben befejező etapja) Fábri Zoltán filmjeire koncentrál.
Körhinta, a Hannibál tanár úrA Pál utcai fiúk, az Édes Anna és még sorolhatnánk a modern magyar filmművészet kimagasló alkotásait, melyeket Fábri Zoltánnak köszönhetünk. Fábri különleges érzékkel nyúlt az irodalmi alapanyagokhoz, egyszerű adaptációnál mindig többet alkotva. Művei morális példázatok, amelyekben arra keresi a választ, miként őrizheti meg az ember önmagát és erkölcsi tartását a történelem zűrzavaros időszakaiban.
A Fábri Zoltán-blokk programja:
  • 2021. november 26. Fábri Zoltán: Körhinta (1955)
  • 2021. december 10. Fábri Zoltán: Az ötödik pecsét (1976)

Falusi Rómeó és Júlia a téeszesítés idejéből. Marit a termelőszövetkezetből kilépő apja a szintén függetlenül gazdálkodó Farkas Sándorhoz akarja adni, de ő a téeszben dolgozó, csillogó szemű fiút, Bíró Mátét szereti. A fiatalok szembeszállnak „a föld a földhöz házasodik” ősi szabályával, és megpróbálják szabadon megélni szerelmüket.


A vetítést megelőző felvezető előadást dr. Király Hajnal, filmteoretikus, irodalomterapeuta, az SZTE BTK oktatója, illetve a Sapientia EMTE Média Tanszékének oktatója tartja.


További részletek és a csatlakozáshoz szükséges linkek az eseményhez létrehozott Facebook-csoportban: https://www.facebook.com/groups/318559419559892

(FONTOS: a csoporthoz bárki, bármikor csatlakozhat!)


Minden hónap utolsó péntekén 18 órakor jelentkezünk egy-egy magyar filmmel, amelyek vetítését oktató és kutató kollégáink rövid felvezetője előzi meg, és a résztvevők érdeklődésétől függően közös beszélgetéssel zárul a találkozás. Az egész éves program megtekinthető itt.

Szervezők: Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa, Sapientia EMTE - Kolozsvári Kar

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat