Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / Hírek / |

Államvizsgafilmünk az oroszországi Kinoproba fesztiválon
2021.11.15. 18:29

Makkai Zsófia A piros kabát c. filmje kerül bemutatásra a jekatyerinburgi filmszemlén.

A Kinoprobát egyfajta nemzetközi fesztivál-műhelyként szervezik meg minden évben december 1. és 5. között az oroszországi Jekatyerinburgban 2004 óta. A fesztivál résztvevői a világ különböző filmes iskoláinak képviselői. A Kinoproba nemcsak verseny- és vetítés blokkokat, hanem különböző filmkészitő, animációs és művészeti workshopokat is kínál a résztvevők számára.

Az idén szakunkat Makkai Zsófia A piros kabát c. államvizsgafilmje képviseli a Kinoprobán. Zsófia kisjátékfilmjének forgatókönyve Mándy Iván A kulikabát című novelláján alapszik. A film Irénkét követi, egy bizonytalan, szorongó fiatal lányt, aki egy piros kabátot keresve bolyong egy piac labirintikus folyosóin, majd betéved egy sötét, zsúfolt butikba. Bár az eladók eleinte kedvesek és segítőkészek, ide-oda forgatják az engedelmes lányt, újabb és újabb kabátokat adva rá, hamar méltatlankodni kezdenek és csak méginkább zavarba hozzák Irénkét az érintéseikkel. Végül ráförmednek a gyanútlan lányra, aki képtelen egyedül megvédeni magát és áldozatul esik a bolt furcsa figuráinak. Bár rákerül a vágyott piros kabát, a dühös eladók egy rántással próbababává változtatják, és kiderül, hogy ők maguk is azok, s a bolt valódi tulajdonosa és a misztikus szálakat mozgató szereplő pedig egy öregasszony, aki mindvégig a sarokból figyelte az eseményeket.

További információk a Kinoproba honlapján, Facebook és Instagram oldalain.

 

Fișier:Facebook icon.svg - Wikipedia File:YouTube social white circle (2017).svg - Wikimedia Commons File:Instagram logo 2016.svg - Wikipedia

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Természettudományi és művészeti kar, Kolozsvár
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Weblap.ro – Professzionális weblapkészítés