Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

FIRST CUT IV
2021.07.06. 19:34

Július 9-10-én újra évvégi bemutatót szervezünk.
A tavaly az áldatlan állapotok miatt elmaradt ugyan, de az idén újra megszervezzük a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának Filmművészet, fotóművészet, média szakos (BA), illetve Filmtudomány (MA) szakos hallgatóinak munkáit bemutató évzáró eseményt. Az érdeklődők a frissen elkészült filmek mellett fotókiállításokat, álló- és mozgóképes installációkat is megtekinthetnek.

Az érvényben lévő létszámkorlátozásra való tekintettel az idén két naposra tervezzük az eseményt, illetve kénytelenek vagyunk regisztrációhoz kötni a részvételt. Tehát: mindkét nap (július 9-én, illetve 10-én) ugyanaz lesz a program, ugyanazok a filmek kerülnek vetítésre, a fotókiállítások és az installációk is a helyükön maradnak. Arra kérnénk minden érdeklődőt, hogy a kellemetlenségek elkerülése végett, előzetes regisztrációval jelezze, hogy melyik napon venne részt az eseményen.

Regisztrálni itt lehet (és figyelem, a helyek száma korlátozott): https://forms.gle/RH7Ur3nn6Sr22Mqr8

Ami még fontos: beltérben, a rendezvény egész ideje alatt kötelező a védőmaszk viselése.

Polacsek Zsófi: A madarak nem tévednek el (kisjátékfilm, 20 perc)

A madarak nem tévednek el című kisjátékfilm egy fiatal, hóbortos lány párkeresési törekvéseit követi végig. Anita legnagyobb szenvedélye a madarak megfigyelése, valamint előszeretettel szokta ezek életét párhuzamba hozni a sajátjával. Kedvenc madara az új-guineai paradicsommadár, melynek különlegessége, hogy párzáskor a hímek előbb táncot járnak a nőstények előtt, annak érdekében, hogy elnyerjék tetszésüket. Anita megszállottan keresi azt a fiút, aki az ő szeme előtt is “táncra perdülne”, ezért folyamatosan randizik, de egyik jelölt sem tudja elnyerni igazán tetszését, míg egy véletlen során, a sors elé állítja a tökéletes fiút, viszont rá kell jönnie, hogy ez is a maga problémáival jár.

fényképezte: Nagy Róbert

irányítótanárok: Felméri Cecília, Balogh Zsolt, Blos-Jáni Melinda


Kádár Márk: Missing Light (kisjátékfilm, 20 perc)

Néha megijedünk az új élethelyzetektől és nehezen tudjuk elfogadni, ha valaminek egyszer csak vége és valami teljesen új vár ránk. A karácsony mindig egy érzelmes időszak és egy változás előtt álló család számára pedig még inkább azzá tud válni. Mindezt meg tovább fokozza, ha szeretet ünnepének estéjén a család kétrészre szakad.

rendezte: Török Előd

irányítótanárok: Lakatos Róbert, Pálos György


Képiró Dorottya: Mielőtt kirepülsz... (kisjátékfilm, 21 perc)

A film egy fiatal végzős egyetemista lány és családja konfliktusát járja körül. A lányát az élet minden aspektusától féltő anya, Piroska folyamatosan egyengetni szeretné lánya, Csillu, életútját és nem hagyja gyermekét kibontakozni, sőt inkább mindenben, ami új, a lány kedve szerint való, a rosszat és fenyegetést látja.  A falusi környezetben játszódó történet egy családon keresztül mutatja be egy egész közösség működését. A tanulni vágyó gyermeket a szülők fáradtságos munkával kitaníttatják, azzal a szándékkal, hogy majd visszajön közéjük és a falu büszkeségévé válik. Csillunak ez az elképzelés taszító, ő független, modern nagyvárosi életre vágyik, ahol karriert építhet magának. A lány elhatározása végül érvényt szerez magának, a szülők pedig kénytelenek szembenézni a döntés következményével.

fényképezte: Kiss Mihály

irányítótanárok: Felméri Cecília, Fekete Ibolya, Lakatos Róbert, Gózon Francisco


Ferenczi Edith: Egy régi napló beszélni kezd (kisjátékfilm, 16 perc)

Önmagunk megismerése a legérdekesebb kaland, amelyen részt vehetünk életünk során. Ilyenkor általunk eddig nem ismert oldalainkat fedezhetjük fel, miközben beavatódunk az életnek nevezett kavalkádba. A film főszereplője Emma, egy fiatal egyetemista is ezen a folyamaton megy keresztül, egy váratlan idegen kalauzolásával. 

Az Egy régi napló beszélni kezd körülbelül 15 perc leforgása alatt mutatja be Emma felnőtté válásának és önmegismerésének történetét. A fiatal lány egy új városba költözik, ahol a véletlennek köszönhetően talál egy naplót, benne egy bakancslistával. A listát egy rokonlelkű fiú írta a nyolcvanas években, aki az önismeret határait próbálja feszegetni katonai sorozása előtt. Albert belép Emma világába, és elkíséri őt a feladatok megoldása közben.

Mint minden ember, én is éltem már át annak a nehézségét, hogy nem ismerem magam eléggé. Ekkor úgy éreztem, hogy az élet egy kifürkészhetetlen útvesztő, amin egyedül önmagammal tudok ki igazodni. A film ennek a folyamatnak egy könnyed, és nosztalgikus részletét mutatná, amely nem ér véget a filmmel együtt, hanem azon túl is tart. Ennek végszava: „Egy olyan ember által ismertem meg magam, akit soha nem ismerhettem.”

 

fényképezte: Kiss Mihály

irányítótanárok: Felméri Cecília, Pethő Ágnes


Nagy Blanka: Adnál tüzet? (kisjátékfilm, 19 perc)

A film Nádasdy Ádám Adnál tüzet? című novellája alapján készült. Két fiú közti négy fal közé zárt kapcsolatról, vonzalomról, szerelemről, érzelemről és eltávolodásról szól. Két ember világának a találkozását mutatja be és a titkolt kapcsolatuk kibontakozásának egyetlen terét, Győző szobáját. 

A filmben megjelent téma nem szűkül le egy meleg kapcsolatban gyakran jelenlévő probléma ábrázolására, hanem egy univerzálisabb témát, problémát boncolgat, ami nemtől és szexualitástól független. Azt a szégyenérzetet, félelmet, ami önmagunk elfogadásának a képtelenségéből adódik.

fényképezte: Tóth Helga

irányítótanárok: Felméri Cecília, Fekete Ibolya, Virginás Andrea


Török Előd: Hűtő (kisjátékfilm, 9 perc)

Mi lenne ha? Ez a kérdés sokszor felmerül különböző helyzetekben életünk során és néha észre se vesszük, hogy általában ez egy mélyen bennünk gyökerező, kielégítetlen vágyból ered. De mi lenne, ha egyszer igazából valóra válna a kérdés tárgya és megtörténne a lehetetlen?

fényképezte: György Csongor

irányítótanárok: Pálos György


Farkas Ágnes-Anna: Játsszuk tovább (kisjátékfilm, 24 perc)

A Játsszuk tovább című kisjátékfilm gyermek- és felnőttkor között egyensúlyozó emberek egy hétköznapi, és mégis különleges nyári estéjét mutatja be. Esti, családi, életkép, melyben a szereplők egy diófa alatt ülve beszélgetnek. A két nagyobb testvér kisurran a nyári éjszakába, Léna kétes randira indul, Kikerics pedig úgy dönt, elkíséri nővérét. Senkivel sem történik semmi rendkívüli, mégis, valahol összefut a furcsaság és mámor között lélekben a cselekmény egy éjjel alatt. Hajnalban valami különleges madárdal hallatszik, a felkelő nap fénye megvilágítja a családot, a mámor, mintha megállítaná az időt. Egy pillanatra elmosódnak a korkülönbségek határai, egyszerre felnőtt és gyermek mindenki. Új nap kezdődik, új napsütés, csak feltételezhetjük, hogy a mámor, olyan formában, amilyenben átélték, valamikor újra testet ölt majd.

fényképezte: Török Ádám

irányítótanárok: Felméri Cecília, Fekte Ibolya, Gózon Francisco, Blos-Jáni Melinda


Makkai Zsófi: A piros kabát (kisjátékfilm, 10 perc)

A piros kabát című kisjátékfilm forgatókönyve Mándy Iván A kulikabát című novelláján alapszik. A film Irénkét követi, egy bizonytalan, szorongó fiatal lányt, aki egy piros kabátot keresve bolyong egy piac labirintikus folyosóin, majd betéved egy sötét, zsúfolt butikba. Bár az eladók eleinte kedvesek és segítőkészek, ide-oda forgatják az engedelmes lányt, újabb és újabb kabátokat adva rá, hamar méltatlankodni kezdenek és csak méginkább zavarba hozzák Irénkét az érintéseikkel. Végül ráförmednek a gyanútlan lányra, aki képtelen egyedül megvédeni magát és áldozatul esik a bolt furcsa figuráinak. Bár rákerül a vágyott piros kabát, a dühös eladók egy rántással próbababává változtatják, és kiderül, hogy ők maguk is azok, s a bolt valódi tulajdonosa és a misztikus szálakat mozgató szereplő pedig egy öregasszony, aki mindvégig a sarokból figyelte az eseményeket.

fényképezte: Makkai Márk

irányítótanárok: Felméri Cecília, Lakatos Róbert, Blos-Jáni Melinda


Kegyes Nicholas: Lázálom (kisjátékfilm, 17 perc)

Nagyapa halálból való visszatérése, egy lehetetlen helyzetbe hozza a családot, amit nem tudnak kezelni de nem is akarnak.

fényképezte: Madarász Ákos

irányítótanárok: Lakatos Róbert, Pethő Ágnes


Frunza Roland: Fátum (kisjátékfilm, 9 perc)

Telefonhívás érkezett . A szülők hirtelen, gyereküket teljes mértékben figyelmen kívül hagyva távoznak a lakásból. A fiú egyedül marad. Magányát könyvei és játékai társaságában tölti, amit egy, a folyósóról közeledő hang zavar meg. 

Egy mese mely rosszul végződik, Csáth Géza tollából.

fényképezte: Nagy Róbert

irányítótanárok: Felméri Cecília, Virginás Andrea


Vig Zsombor: Szárnyas halak (animációs film, 6 perc)

A mindentudó öreg Halászt élete végéhez közeledve már csak utolsó vágyának beteljesülése hajtja: kifogni a tengerből a halat, mely horgára még sosem akadt. Bár trófeagyűjteményből csak egy elem hiányzik, a Szárnyas Hal megszerzése nagy feladat, melyhez talán több kell, mint bot, horog, úszó, és a Halász kezéből egyre fogyó erő.

irányítótanárok: Balogh Zsolt, Virginás Andrea


Incze Barbara: Kardió (kisjátékfilm, 23 perc)

Kardió című kisfilm az egyhelyben toporgás belső állapotát helyezi vizuális terítékre egy huszonéves lány történetén keresztül, aki az otthonlétét átitató fullasztó légkör és az ebből kitörni vágyó energiák között ingadozik. Az otthonosság elveszett illozióját az alkoholista édesanyjával való rideg és az őszinte kommunikációtól mentes kapcsolata indokolja, amelyet a szomszédlány személyével kialakított bensőséges kötelékkel pótol és kompenzál. A filmnyelvre nagyobb hangsúly kerül mint magára a történésekre, a szereplőknek térben való elhelyezkedése és az azokhoz való viszonya válik a film központi mesélőjévé.

fényképezte: György Csongor

irányítótanárok: Pálos György, Virginás Andrea


Csender Hanna: Mors Somno Simillima est

Az álomvilág olyan helyszín, ahol a tudat gátjai leomolnak, teret biztosítva elnyomott vágyainknak, emlékeinknek és traumáinknak. Minden álom egyedi, mégis vannak olyan szimbólumok, motívumok, tematikák, melyek összekötik ezeket. Álmodás közben nincs esély a valóságpróbára, ezért minden, amit ott tapasztalunk, fejlesztő vagy akár romboló hatással is lehet a személyiségfejlődésünkben. Az álmodó így egyfajta portállá válik az álomvalóság és a realitásnak vélt valóság között.
A kiállítás rajzai és a fotósorozat együttese szubjektív kivetülései az említett folyamatnak.

 

irányítótanárok: Mira Marincaș, Virginás Andrea


Mák Krisztián: Bezárva

A legjobb és legváratlanabb történetek írója maga az élet – szokták mondani. Egy történetben az események összekapcsolásához oksági viszonyokat keresünk. A vírushelyzet okozta karanténba kényszerülés vezetett a sorozat megszületéséhez. Két hét kiesett az életemből, amit nem szerettem volna haszontalanul tölteni, ezért minden nap készítettem egy önarcképet. Eredetileg a karanténom naplójának szántam, viszont utólag kiderült, annál sokkal több van benne.
irányítótanárok: Mira Marincaș, Virginás Andrea

Sárkány Hilda-Sarolta: Fúzió

Fúzió, avagy az emberi test hogyan olvad bele a természetbe, hogyan működik vele együtt és miként válik eggyé a két különböző „anyag”. Ezen fotósorozat által bemutatásra kerül az emberi test szépsége, letisztultsága, amely ritmust képez a természettel, s ez a ritmus olyan érzelmeket kölcsönöz, amelyek betöltik a fájdalom, melankólia, illetve az apró kis boldogság fogalmait.

irányítótanárok: Mira Marincaș, Virginás Andrea


Ráduly Sándor: Reptant Tarot

A szúfik azt mondják, hogy az élet csupán álom, illúzió, a halál az ébredés. Csak az számít, pusztán az, amit az elalvás előtti 5 percben gondolunk, érzünk. Hol kezdődik az elalvás, mikor ér utol ébredésünk?

A mozdulat hatalmát igazán csak a mozdulatlanságban érthetjük meg. A Bolond mögött felégetett utak, előtte füstjelek. A vég és a kezdet a lebegésben összeér. Nincs arc, nincs tekintet. Gyöngyeivel kacsint az Ördög, a leláncolt Prométeusz előtt a rózsa halálig ég. - Kali Ágnes gondolatai a sorozatról.

irányítótanárok: Mira Marincaș, Blos-Jáni Melinda


FFM II (Ádám Krisztina, Farkas Júlia, Fekete Tímea, Laczkó Tibor-István, Snekszer Ágnes, Szabó Barbara, Szabó Mátyás, Tóth Hunor): Vidék

,,Kicsiny falu az én falum, legkisebb az egész vidéken s a legszebb.’’ - Benedek Elek

Benedek Elek pontosan fogalmazza meg azt, amit mi is közvetíteni szeretnék. Minden alkalommal, amikor hazatérünk, valamiféle különös érzés ragad magával, melyet szavakba, írásba önteni nagyon nehéz. A vidéki életről órákon át lehetne beszélni, viszont a beszédnél misem adhatja vissza jobban ezt az életérzést, mint a megszemlélés és a megtapasztalás. Albumunk célja az értékátadás a fotográfia eszközei által.

A projekt fotói terápiás funkcióval rendelkeznek, hiszen vidékiként többnél több sérelmünk keletkezett az évek során. A tárgyak, személyek és helyzetek megörökítésével sikerül bizonyos feszültségeket feloldani, hiszen a művészetté formálás által a vidék minden aspektusa felértékelődött és több figyelmet kapott.


Ferencz Zsófia: Triptychon

A Triptychon a lassúság és türelmes megfigyelés eltűnőben lévő szellemében született háromcsatornás, kontemplatív videóinstalláció. Témája a folyamatos változás, földi létezésünk talán egyetlen állandója. A tablóképszerű, statikus hosszú beállításokban kibontakozó mozgások, textúrák és mikrotörténések egyfelől érzéki élménnyé változtatják az időt, másfelől talán olyan láthatatlan összefüggések felismerésére adhatnak lehetőséget, amelyekre nem csak hétköznapjaink rohanásában, de a hagyományos játékfilmek megkövült kódjai közt is egyre kevesebb lehetőségünk van. Az installáció egyben kísérlet is, átjáró az egyes médiumok határain: életre kelt festmény, álló mozgófénykép, mozgó állókép, audiovizuális vers, lírai természetfilm.

irányítótanár: Pethő Ágnes


Török Előd: Kegyelem

Kitaszítottság és küzdelem. A sors nem mindig tűnik igazságosnak, de van, hogy mégis muszáj elviselni, amit kapunk tőle és csak nagy küzdelmek árán jutunk el, a megváltás és megértés pillanatáig. A közösség és a számkivetett egyén kapcsolata mutatkozik meg az örök körforgásban.

irányítótanár: Pethő Ágnes


MA II (Farkas Boglárka, Ferencz Zsófia, Incze Barbara, Miklós Nóra, Tóthpál Béla, Török Előd): The Wind in the Trees

„A mai filmekből a fák között keringő szél szépsége hiányzik.” A D. W. Griffith 1944-ből származó idézetére válaszoló videóprojekt a mindennapok sokszor járulékosnak, mellékesnek tűnő múló részleteiben, röpke pillanataiban, átmeneti benyomásaiban rejlő szépséget igyekszik megragadni. Főszereplői rég elfeledett „ismerősök”: szélfútta lombok, sodródó felhők, táncoló árnyak, ingó fűszálak, tóra hulló esőcseppek, és a felszálló reggeli köd. A statikus, fotószerű mozgóképekből álló installáció egyúttal a film médiumának elemi erejére hívja fel a figyelmet, amely az anyag tiszta mozgását közvetlen módon, időbeli folytonosságában tudja megmutatni, Robert Bresson szavaival képes „a láthatatlan szelet az általa fodrozott víz képében visszaadni.” A mozgóképes installációként kiállított, honlap formájában is elérhető közösségi videóprojektet Pethő Ágnes A film és a többi művészet c. tantárgyának keretében a Sapientia EMTE filmtudomány mesterképzőjének II. éves hallgatói készítették.

irányítótanár: Pethő Ágnes


 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat