Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Lakatos Róberttel közölt interjút a Variety készülő filmje kapcsán
2021.06.28. 14:45

Oktatónk részletesen mesél a Ki kutyája vagyok én? című, román-magyar koprodukcióban készülő egész estés dokumentumfilmjének témaválasztásáról.

A Ki kutyája vagyok én? tulajdonképpen egy dokumentum-komédia esszéfilm, ami egy olyan világba kalauzolja a nézőjét ahol a kutyák az állampolgárok, a kutyatenyésztők a politikusok, a Nemzetközi Kinológiai Szövetség pedig a legmagasabb színtű globális forúm. A kutyák „nézőpontjából” jelenítődik meg a globális, Nagy Politika.

Lakatos Róbert elmondása szerint a film alapötlete akkor született meg, amikor jobban beleásta magát a kutyatenyésztés komplex, szigorú szabályozások mentén működő világába, mivel szeretett volna egy fajtatiszta utódot öregedő magyar juhászkutyájának.

„Arra lettem figyelmes, hogy napjaink politikai viszonyai tökéletesen visszatükröződnek a kutyatenyésztés szabályrendszerében. Az olyan, nagy aktualitással bíró problémák, mint a nacionalizmus, a rasszizmus, a hímsovinizmus, a kizsákmányolás, a migrációs folyamatok vagy a nemzeti kisebbségek helyzete a kutyatenyésztés világában is jelen vannak, de egy sokkal explicitebb, sokkal brutálisabb formában.” - meséli Lakatos.

Ada Solomon, a film társproducere (többek közt olyan filmek produceri munkálatai fűződnek a nevéhez, mint az idei Arany Medve-díjas, Radu Jude által rendezett Bad Luck Banging or Loony Porn vagy a 2013-as, Calin Peter Netzer által rendezett Anyai szív) így nyílatkozott: „Lakatos filmje tulajdonképpen azt mutatja be, hogy hogyan vetítjük ki a saját identitással kapcsolatos félelmeinket szeretett házikedvenceinkre. Napjaink globális konfliktusainak jelentős része ezzel a félelemmel áll összefüggésben. Félünk, hogy elveszítjük a tiszta (vagy legalábbis tisztának vélt identitásunkat). A film pont ezt az abszurditást igyekszik leleplezni és rámutatni arra, hogy tulajdonképpen mindnyájan több »fajta« keverékei vagyunk.”

Christopher Vourlias angol nyelvű cikke a Variety-n olvasható.

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat