Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / Hírek / |

Harmadik vetítéséhez érkezett Magyar filmtörténeti vetítéssorozatunk
2021.03.23. 20:00

2021. március 26-án Mészáros Márta Arany Medve-díjas filmje kerül programra.

Mészáros Márta: Örökbefogadás (1975)


Vetítéssorozatunk következő filmjét talán nevezhetjük Mészáros Márta életművének legfontosabb darabjának. Az 1975-ös nyugat-berlini filmfesztiválon első magyar filmként szerepelhetett és rögtön el is nyerte a fesztivál fődíjának számító Arany Medvét (és az sem mellékes, hogy ezáltal Mészáros Márta lehetett az első nő, aki megkapta ezt az elismerést).
Kata egy 40-es éveiben járó vidéki munkásasszony. Mindenáron tartozni szeretne valakihez, és mivel más választása nincs, nős szeretőjétől szeretne gyereket. Bár Kata minden felelősséget vállal, a férfi nem akar házasságon kívül született gyereket. Egy napon Anna, a szökött intézeti lány keres nála menedéket. A két nő összebarátkozik és a megkeseredett Kata hozzá lát, hogy a lány életét révbe juttassa, mielőtt a magáén is változtat.
Az Örökbefogadás - az életmű ötödik filmje - volt az a pont, ahol a Mészáros Márta már kiforrott, szikár stílusban beszélt fő témáiról: nők életlehetőségeiről, kapcsolatairól, az elmagányosodásról, a férfi-nő kapcsolatokban megbújó hazugságokról, kiszolgáltatottságról és intézeti létezésről.

A vetítés felvezetőjét a Sapientie EMTE Média Tanszékének oktatója és vezetője, dr. Virginás Andrea tartja.


További részletek és a csatlakozáshoz szükséges linkek az eseményhez létrehozott Facebook-csoportban: https://www.facebook.com/groups/318559419559892
(FONTOS: a csoporthoz bárki, bármikor csatlakozhat!)

Minden hónap utolsó péntekjén 18 órakor jelentkezünk egy-egy magyar filmmel, amelyek vetítését oktató és kutató kollégáink rövid felvezetője előzi meg, és a résztvevők érdeklődésétől függően közös beszélgetéssel zárul a találkozás. A járványhelyzet miatt alapértelmezett módon online szerveződő eseménysorozatról van szó, reméljük, hogy majd offline vetítésekre is lehetőség lesz a Kolozsvári Kar aulájában. Az egész éves program megtekinthető itt.


Szervezők: Kolozsvári Magyar Konzulátus, Sapientia EMTE - Kolozsvári Kar

Fișier:Facebook icon.svg - Wikipedia File:YouTube social white circle (2017).svg - Wikimedia Commons File:Instagram logo 2016.svg - Wikipedia

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Természettudományi és művészeti kar, Kolozsvár
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Weblap.ro – Professzionális weblapkészítés