Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Két Sapis államvizsgafilm is bekerült a Mediawave fesztivál online versenyébe
2018.03.07. 18:05

Buzási Gyopár: Babuka a fűben és Bán József: Az év lagzija c. filmjére márc. 31-ig lehet szavazni az online fesztiválon.

Az Úton online nemzetközi fesztiválnak ez a negyedik kiadása, amelyet a 28. Mediawave fesztiválhoz kapcsolódóan szerveznek meg. A szervezők sokféle megközelítési lehetőségre gondoltak, amikor felmerült az online veseny ötlete: "Erősen foglalkoztatott bennünket a különböző külső vagy életmódbeli kényszerek miatt úton lévő népek (cigányok és más nomád, természeti csoportok), egyének és speciális közösségeik (csavargók, hippik), ilyen-olyan okok miatt helyüket kereső menekültek sorsa, lehetőségei. De ugyanúgy felrémlettek előttünk különböző szellemi utak, amelyeket művészek, tudósok vagy akár átlagemberek tesznek/tehetnek meg. Nagy meglepetés számunkra azonban, hogy a filmes alkotók milyen sokféleképpen értelmezik ezt a kategóriát."

Az online verseny mezőnye színes, változatos, melyben kisjáték, dokumentum és animációs filmek egyaránt helyet kaptak. A két államvizsgafilm mellett más versenyben szereplő filmet is jegyeznek egykori diákjaink: Simó Ibolya: Tomi, Ervin és az iskola, Bán Attila: A testépítő c. dokfilmjeinek is ugyanúgy drukkolunk és sok szavazatot kívánunk! Szavazni az emailcím megadásával lehet, ezen a linken.

Az Online Nemzetközi Filmverseny nem azonos a MEDIAWAVE Nemzetközi Filmfesztivál "klasszikus" nemzetközi és magyar filmversenyével. Van néhány film, mely mindkét versenyben bemutatásra kerül, az online verseny díjazottjait a fesztiválon külön tömbként vetítik le.

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat