Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Látható Kolozsvár: Orbán Lajos képei a két világháború közötti városról
2016.10.23. 17:01

címmel kiállítást szervezünk. Megnyitó: okt. 27. 17.00. Mindenkit szerettel várunk!

A Sapientia EMTE Kolozsvári Kara és az Erdélyi Audiovizuális Egyesület az audiovizuális örökség világnapja alkalmából újszerű fotó- és filmtörténeti kiállítást rendez, amely egy kolozsvári amatőr fotósnak, Orbán Lajosnak a (1897-1972) munkásságát mutatja be. Orbán Lajos a két világháború közötti Kolozsváron alkotott, és amatőr fotóival számtalan díjat nyert. A Kováts P. Fiai fotószaküzlet képviselőjeként fotókurzusokat tartott, a Tessar Teke amatőr fényképésztársasághoz tartozott, és nagy valószínűséggel ő volt az első erdélyi polgár, aki amatőr filmfelvételeket készített Kolozsvárról 1928 és 1935 között.
Kik lakták be Kolozsvár főterét, a Sétateret, és hogyan nézett ki egy családi ház az 1930-as években? Milyen volt a városi forgalom a konflisok és az automobilok korában? Hogyan látott és láttatott az 1930-as évekbeli polgár? Milyen társaságokhoz csatlakozhatott az, aki kedvét lelte a fényképezésben? A LÁTHATÓ KOLOZSVÁR című kiállítás Kolozsvár eddig kevésbé ismert arcát mutatja be, azt ahogyan egyedi látásmódjával Orbán Lajos megőrizte számunkra fotókon és mozgóképeken.

Megnyitó: 2016. október 27., 17.00 óra
Helyszín: Sapientia EMTE, Tordai út 4., B épület, I. emelet, Aula előtti tér
A kiállítás látogatható: 2016. október 27. és november 19. között (10.00-18.00).
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A kiállítás munkatársai
A kiállítás koncepciója: Blos-Jáni Melinda
Kutatás: Blos-Jáni Melinda, Tóth Orsolya, Újvári Dorottya
A mozgóképek digitalizálása: Buglya Sándor, Tóth Orsolya, Filmtett
A fényképnegatívok digitalizálása: Nagy Ákos, Kriza János Néprajzi Társaság
Fénykép utómunka: Mira Marincaș
Mozgókép utómunka: Lőrincz Jonatán
Hang: Iszlai József
Arculat: Sütő Ferenc

Köszönet: Orbán László (a kiállított fotók örököse), Pethő Ágnes, Buglya Sándor, Lupescu Radu, Kabay Kata, Kriza János Néprajzi Társaság, Kolozsvári Állami Magyar Színház, Kolozsvári Magyar Opera, Barabás Miklós Céh.

Ez a fotó- és filmtörténeti kiállítás az Erdélyi Audiovizuális Archívum debütje is egyben. Az egyesület célja az audiovizuális dokumentumok kutatása; az archív felvételek, az amatőr fotók és filmek szakszerű gondnokaivá szeretnénk válni. Azt szeretnénk elérni, hogy a fölöslegessé váló képek, negatívok ne a szemétben végezzék, hanem helytörténeti dokumentumként új otthonra leljenek egy kutatható gyűjteményben. A képi dokumentumok múltunk eseményeit őrzik, e gyűjtemények igen sérülékenyek. Megóvásuk, helyreállításuk összetett feladat, amely jogi, intézményi, műszaki és pénzügyi intézkedések sorát feltételezi. Egy erdélyi audiovizuális archívum, illetve fotó- és filmtörténeti múzeum létrehozásának szükségességére szeretnénk felhívni a figyelmet.

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat