Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Leforgott az első idei mesteris záróvizsgafilm
2022.05.06. 16:59

Kerestély Dóra rendező a következőket mondta a Dózsa Endre operatőrrel közös projektjéről:

„A Templa Mentis filmtervem egy másfél éves ötletelés és írás eredménye. Érdekes számomra visszatekinteni erre az útra, hogy a kezdetekben még milyen volt a forgatókönyvem és mi lett a módosításoknak, a konzultációknak, a próbáknak az eredménye. Ennek a munkának meglett a termése, hiszen az akadályokkal szembenézve is, de sikeresen leforgott ez a kisfilm. A forgatás április 22 és 24 között zajlott, négy helyszínen. Egy este Válaszúton a többi nap pedig Kolozsváron.

Talán az első nap volt a legnehezebb az időviszonyoknak köszönhetően és az esti buli jelenet összetettsége miatt, hiszen minden embernek meg kellett találni a helyét és egy díszletet kellett úgy összerakni, hogy egy igazi házibuli élményét tudjuk nyújtani. Aznap reggel a Sapientia egyetem előtt forgattunk még, ahol a hidegnek és esőnek köszönhetően hatékonyak kellett legyünk.

A második napon a Planetárium mosdója volt a helyszín, ahol egy álom jelenetet vettünk fel, amely számomra a legizgalmasabb volt, hiszen egy álomban bármi megtörténhet és ezt próbáltuk is kihasználni úgy történet, mint technika és fények szempontjából is. Az utolsó nap egy lakásban forgattunk, amely egy hosszabb napra sikeredett, hiszen három jelenetet is fel kellett vegyünk és így a sok átállás, világítás, jelmez csere időt igényelt.

Nagyon jó volt látni, ahogy a fejemben elképzelt karakterek megvalósulnak a szemem előtt a színészeimnek köszönhetően, akikkel igazán élmény volt próbálni és forgatni is egyaránt. Ezeket a remek és tehetséges embereket megemlíteném név szerint, Bálint Előd, aki a Dani karakterét játszotta, Benedek Tímea Krisztina, aki Patrícia volt és Scheiter Szabolcs Zsolt, aki a Kristóf karakterét valósította meg. Többek között szerepet játszott Szántó Sára és a válaszúti ifisek a buli jelenetben, Égető Tamás és Nagy Tibor az álom jelenetben. Tamásnak köszönhetem még, hogy a szobát utolsó nap feldíszítette a saját munkáival. A karakterek hitelességéhez hozzájárult a jelmezek, a sminkek és a hajak megálmodása és elkészítése, amelyet Sós Beátának köszönhetek és az őt segítő Siklodi Beátának és Lestyán Katalinnak, aki emelett rendezőasszisztensként is kiválóan tartotta össze a csapatot.  A stáb további tagjait is felsorolnám, akik nélkül ez a film nem valósulhatott volna meg, Salamon Orsolya a gyártásvezető, aki minden lehető problémát megoldott, Gáspár Attila, aki a világításért volt felelős, Serar Szabolcs és Gebefügi Loránd, akik a hangtechnikát kezelték és Sárkány Hilda, aki a werkfotókat készítette. A legnagyobb köszönettel Dózsa Endrének, az operatőrömnek tartozom, akinek az érdeme a gyönyörű képek és képi megoldások, aki segített ennek a filmnek a világát megalkotni a kamera szemén keresztül. Gyors megoldásokkal, türelemmel, profizmussal és kreatív ötletekkel töltötte meg ezt a három napot.

Nagy izgalmakkal vártam a forgatásomat, hiszen ez volt a legelső kisfilmem, melyet komolyabb keretek között forgattam le, nagy stábbal. Bevallom őszintén ez az izgalom, amit éreztem tele volt pozitív energiákkal és negatívokkal úgyszintén, hiszen szerettem volna jól teljesíteni és ezt a három napot mentálisan és fizikálisan is levezetni nyugodtan és eredményesen. Visszagondolva, ezt a forgatást egy nagyon jó élményként éltem meg, megköszönve annak a sok embernek, aki támogatott benne és segített, hogy ez a film meglegyen. Nem tudom elégszer kifejezni a hálámat nekik. Remélem lesz még alkalmam a saját terveim megvalósítására és azok is pont ilyen jó, tanulságos élmények lesznek, mint ez a legelső.”

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat