Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

MA FELVÉTELI 2020
2020.08.22. 16:29

Szemptember 11-én, online formában szervezzük meg az idei MA felvételit.

Időpontok:

Beiratkozás: 2020. szeptember 6-10.

A felvételire való beiratkozással kapcsolatban információk itt: http://kv.sapientia.ro/hu/hirek/mi-szukseges-az-online-felveteli-beiratkozashoz

Online felvételi platform (itt kell beíratkozni az idei felvételire): https://felveteli.sapientia.ro/

Felvételi időpontja: 2020. szeptember 11.

Eredmények kifüggesztése: 2020. szeptember 12.

Beiratkozási díj: a különleges helyzetre való tekintettel a 2020/2021-es tanévre a Sapientia EMTE eltekint ettől a díjtól.

2020-as felvételi összetétele:

Szóbeli vizsga: (a végső jegy 100%-a) - online formában megszervezve.

A vizsga két részből áll:

1. Egyéni portfólió bemutatása:

A portfóliónak a következőket kell tartalmaznia:

  • Szakmai CV (önéletrajz, megjelölve eddigi tanulmányait, felsorolja a szakképzés szempontjából releváns eredményeit, tapasztalatait, stb.).
  • Motivációs levél (ebben a felvételiző leírja: miért szeretne itt tanulni, a filmkészítés melyik területén szeretne tevékenykedni a jövőben, amennyiben bejut, a szakképzés keretében kialakítandó munkacsoportokban/filmes stábban milyen szerepet szeretne vállalni (jelöljön meg kötelezően 2 opciót, fontossági sorrendben a következőkből: forgatókönyvírás, filmtudományi kutatás/filmkritika írás, gyártásvezetés, producer, rendező, operatőr, világosító, hangmérnök, vágó, képi utómunka). 1 példány kinyomtatva, aláírva, és 1 elektronikus formában. (Kötelező.)
  • Mozgóképes munkák (filmek, animációk) vagy más művészeti alkotások (fotók, képzőművészeti alkotások, irodalmi művek, tanulmányok, zenei művek, stb.), amelyeknek a felvételiző az alkotója, vagy létrejöttükben valamilyen minőségben részt vett. (Nem kötelező feltétele a vizsgának.)

A portfóliót a felvételire való beiratkozáskor kell leadni. Minden felvételiző kapni fog egy Google Drive-linket és oda kell feltöltse a szükséges dokumentumokat.

2. Egy elméleti és/vagy gyakorlati projekt tervének bemutatása, amit a hallgató a mesteri képzés alatt valósítana meg. Ez lehet az alábbiak egyike.

  • Elméleti projekt, amelyhez később kapcsolódik egy művészi alkotás megvalósítása is. (Páldául: egy filmelméleti vagy filmtörténeti téma kifejtése és egy videóesszé készítésének terve, a kortárs művészet valamilyen jelenségének elemzése mint téma és egy videóinstalláció elképzelése, elméleti értekezés egy fotóművészeti jelenségről és egy fotósorozat terve, filmhangról szóló értekezés és egy film hangvilágának megtervezése, stb.) Tartalmaznia kell a téma és a koncepció rövid leírását (min. 2, max. 5 oldal). A portfólió tartalmával együtt elektronikusan le kell adni a beiratkozáskor.
  • Gyakorlati projekt: filmterv. Egy (max. 50-52 perces) dokumentum- vagy (max. 12-26 perces) kisjátékfilm terve, amelyet a felvételiző a mesteri képzés alatt szeretne megvalósítani: szinopszis (max. 1 old.), kisjátékfilm esetében forgatókönyv (percenként 1 oldal, max. 26 oldal) / dokumentumfilm esetében treatment vagy forgatókönyv vázlat: (5-15 oldal), rendezői koncepció (2-5 oldal ). A portfólió tartalmával együtt elektronikusan le kell adni.

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat