Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Másodéves hallgatónk írását közölte a megújult Metropolis
2022.09.29. 18:24

Dimény Andor társszerzője volt a Magyar Egyetemi Filmdíj második kiadásáról szóló beszámolónak, ami egyben a Metropolis megújult online felüleletének a nyítódarabja is.

Az idei évben a nagy múltra visszatekintő Metropolis filmes szaklap megkezdte az online felületének kiszélesítését. A jövőben nem kizárólag a nyomtatott Metropolis online archiválásának felületeként működik az oldal, hanem további, csak az online változat számára készült rövidebb szövegekkel is jelentkeznek. Ezt a rovat Magazin néven fog futni, s benne hangsúlyos szerepet kap majd a különböző filmes képzésekben résztvevő egyetemi hallgatók különféle munkáinak közreadása. A sorozatot a 2022-es Egyetemi Filmdíj munkálatairól szóló személyes beszámolóval nyitják, melyet két, a folyamatban részt vevő diák, Antal Csenge Panna (Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Budapest) és Dimény Andor (Sapientia EMTE, Kolozsvár, Média Tanszék) írt.

Szerda délelőtt, 9 óra 57 perc rohanás a Rózsa utcában, onnan METU, aztán a második emelet. Ismeretlen arcok duruzsolnak egy majdnem üres teremben, előkészített csemegék az asztalon, katonás sorba rendezett székek, majd egy kellemes hang bontja meg a feszült miliőt. Ez volt az első benyomásom a 2022-es Magyar Egyetemi Filmdíj worskhopjáról. Idővel a kínos érzést felváltotta a kíváncsiság, mikor megismerhettem a résztvevő iskolákat, azok képviselőit és pár gondolatát a filmekről a bemutatkozásnál. Nyolc egyetem tizenegy kurzussal, közel háromszáz film- és egyéb szakos egyetemi hallgatóval vett részt a második éve megrendezésre kerülő programon Magyarországról és a határon túlról.” - így kezdődik a beszámoló és itt lehet tovább olvasni.

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat