Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Megkezdődtek az idei államvizsga filmek forgatásai
2021.03.29. 18:00

Kegyes Nicholas (rendező) és Madarász Ákos (operatőr) Lázálom című rövidfilmjének munkálataival startolt az idei államvizsga forgatási szezon.

A forgatások az érvényben lépő COVID-19 szabályozásoknak megfelelően zajlanak, tehát szabad levegőn és szoros munkatársak között (akik nagyrészt az egyetemen is évfolyamtársak) mellőzni lehet a maszkot, de amennyiben lehetséges a távolságot tartani kell. Belső helyszíneken viszont szinte minden esetben kötelező a védőmaszk használáta.

A Lázálom egy nagyapa sztori, ami a családi kapcsolatok elmulasztásáról szól. Nagyapa eltemetésével kezdődik, aki idővel visszatér a halálból és meglátogatja családját, hogy eláruljon nekik egy családi rejtélyt, persze igazából, csak összerázni szeretné a családot, akik képtelenek egy percnyi figyelmet szánni egymásra és nagyapára. A cselekmény során, nagyapa nem tudja célját megvalósítani szóval úgy dönt, hogy visszamegy a sírba...

A film helyszíni munkálatai Szatmárnémetiben, a rendező szülői házában, illetve annak kertjében zajlottak. Ezt az indokolta, hogy a filmterv olyan helyszín-átalakításokat igényelt, amelyet más helyszíneken csak nehézkesen lehetett volna megoldani. Példul egyik jelenetben a ház nappaliját meg kellett tölteni kacsákkal vagy a kertben 3 sírt kellett megásni.

Kegyes Nicholas így beszélt a forgatásról: „Azt mindenki elismerheti, hogy a járványhelyzet körülményei között nagyon nehéz és bizonytalan egy forgatás leszervezése és lefolyása, ennek ellenére mi mégis hálásak lehetünk és kijelenthetjük, hogy a forgatás sikeresen halad. A stáb és színészek fáradhatatlan munkája eddig a tervezett végeredmény felé fejlődik és elégedetten nézzük a nap végi rough cut-ot. A munkafolyamat nagyon jól halad, mégis rengeteg olyan helyzettel találkozunk, ami kreatív helyszíni megoldást igényel. Technikai és rendezői szempontból is próbálunk újabbat és jobbat alkotni az eddigi vizsgafilmjeinkhez képest. Az évfolyamunkon ez az első saját államvizsgafilm forgatásunk így nekünk is új ez a helyzet, de a forgatás öröme kompenzálja a koránkeléssel járó fáradtságot. Bár a temetési jelenet a legbúskomorabb jelenet, mégis annak a forgatását élvezte a leginkább a stáb. Ugyanakkor rendkívül örülünk, hogy a járványhelyzet ellenére találtunk olyan idős szereplőt, aki hajlandó velünk forgatni és biztosítja a jó hangulatot a forgatáson, éppen ezért a járványügyi előírásokra fokozottan odafigyelünk. Összességében örülünk, hogy végre forgathatunk és eddig semmi olyan problémába nem ütköztünk, ami hátráltatta vagy megakadályozta volna a forgatást.”

A Lázálom utómunkálatai várhatóan május végén/június elején fejeződnek be. Amennyiben a járványügyi szabályok is engedik, az idei First Cut-on már nézhető is lesz.

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat