Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Négy filmünk az idei Alter-Native regionális filmekre fókuszáló versenyszekciójában
2022.09.16. 11:59

Szeptember 28 és október 2 között 30. alkalommal szervezik meg az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivált Marosvásárhelyen.

Az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál Románia legrégebbi és legnagyobb független rövidfilm fesztiválja. 1993-ban Sors és Képzelet címen magyar filmszemleként indult, amelynek elsődleges célja az elmúlt 50 év magyar filmtermésének a bemutatása volt. 1994-ben a filmszemle kiszélesítette témakörét és Alter-Native, illetve Más-Virág címen nemzetközi rövidfilmfesztivállá alakult, melynek programjában elsődleges helyet kapott a rövidfilmek versenyeztetése, ugyanakkor megőrizte a korábbi közönségtalálkozók és a versenyprogramon kívül játékfilmek bemutatását. 30-ik kiadásához érve a fesztivál bemutatkozási alkalommá vált a világ összes tájain élő filmalkotók számára. Fő feladatának tekinti a filmalkotók szakmai találkozását, bemutatkozási fórumként szolgálva a pályájuk elején álló filmalkotók számára.


Az idén az előzsűri döntése értelmében 42 kisfilm versenyezhet az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál nagydíjáért.

A fesztivál idei kiadására összesen 841 rövidfilmet neveztek be, ezek közül válogatta ki az előzsűri a versenyprogramba kerülőket. Az Ármeán Otília (egyetemi adjunktus, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem), Durst György (producer), Hartyándi Jenő (független filmes), Németh Szabolcs Előd (újságíró, filmkritikus, az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál művészeti igazgatója) és Schneider Tibor (filmrendező, a Román Televízió operatőre) alkotta bírálóbizottság döntése értelmében 42 rövidfilm került be a három napra felosztott, összesen hozzávetőlegesen kilencórás versenyprogramba. Ezek közül 19 kisjátékfilm, 15 animáció, négy dokumentum-, négy kísérleti film. A beválogatott filmek 17 országból származnak, a legtöbb közülük – hét-hét – romániai, illetve francia gyártású, Magyarországot hat, Oroszországot öt, Észtországot pedig négy film képviseli.

A beválogatott filmek listája megtekinthető a fesztivál weboldalán a Versenyprogram menüpont alatt.


Újdonság idén, hogy külön szekcióként meghirdették a regionális filmek versenyét, amelyre kizárólag erdélyi alkotók nevezhettek be. A Schnedarek Ervin-díjért kilenc rövidfilm versenyez, ebből hat kisjátékfilm, egy animáció, kettő dokumentumfilm. Ezeket az alkotásokat a kisteremben vetítik le, és kettő közülük a nagy versenyprogramba is bekerült.

Az idén négy kisjátékfilm képviseli a szakunkat ebben a szekcióban: Nagy Márton Így gyújtottam fel a barátnőmet a harmadik randinkon című, nemzetközileg díjazot sajátos vámpírfilmje, Farkas Júlia Ahogy elképzeltem c. BA államvizsgafilmje, Sós Timothy Suborbital c. MA államvizsgafilmje, illetve Szabó Barbara Füst c. BA államvizsgafilmje.


További információk a fesztivál honalpján és Facebook-oldalán.

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat