Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Oktatónkat díjazzák a Mediawave Fényírók Fesztiválján
2023.04.24. 22:45

Valamint diákjaink filmjei is bemutatásra kerülnek a fesztivál, illetve az azt követő workshop/tábor keretében.
Idén 33. alkalommal kerül megrendezésre a Mediawave Fényírók Fesztiválja - Nemzetközi Filmverseny & Egyetemista Filmek Seregszemléjét, melyen magyarországi és a világ minden tájáról érkező, pályakezdő és elismert alkotók filmjei kerülnek bemutatásra. A vetítéseket beszélgetések, élőzenés műsor, közönségtalálkozók és közösségi asztal fogja színesíteni.

A filmfesztivál a budapesti Cirko-Gejzír Filmszínházban zajlik 2023. április 25-27. között, de Székesfehérváron és Szegeden is láthatóak lesznek különböző filmválogatások.

A fesztivál zárónapján, április 27-én kerül sor az idei diátadó ünnepségre, ahol több kategóriában osztanak díjakat, az nemzetközi zsűri előzetes értékelése alapján. Az idén oktatónk, Lakatos Róbert szatirikus dokumentumfilmje, a Ki kutyája vagyok én? is díjazott alkotások között van: a Dokumentumfilm Kategória Legjobb rendezésnek díját nyerte el a a kutya-problémák metaforáján keresztül az erdélyi-magyar identitástl és izgalmas társadalmi kérdéseket egyedi szemponból tárgyaló alkotás.

A Ki kutyája vagyok én? vetítésre is kerül, a Cirko-Gejzír Mozi Nagytermében, 20:00-ás kezdettel, majd a vetítést egy közönségtalálkozóval egybekötött beszélgetés követi az alkotó részévtelével.

Továbbá a fesztivál kerestében két szakunkon készült diákfilm is vetítésre kerül. Szintén április 27-én, Cirko-Gejzír Mozi Kettes Termében, 16:00 órai kezdettel az egyetemi kisfilmeket felvonultató válogatás blokk keretében lesz nézhető Makkai Zsófia A piros kabát című Mándy Iván-adaptációja, illetve Polacsek Zsófia meseszerű szerelmes filmje A madarak nem tévednek el.

További információk és a fesztivál programja a Mediawave honlapján.

A fesztivált követően, április 29-én és 30-án szintén 33. alkalommal kerül megrendezésre a Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Együttlét Ravazdon. A nemzetközi alkotókat összefogó esemény a nagyközönség számára a világ számos tájáról tesz elérhetővé filmeket néhány napon keresztül izgalmas, feltörekvő filmesektől, pályakezdő- és már elismert alkotóktól. Magyar- és a határon túli filmek egyaránt megjelennek, de a fesztivál nagyrésze külföldi alkotásokat vonultat fel. A fesztivál ideje alatt több filmhez is kapcsolódnak beszélgetések, művészeti kísérőprogramok

Az előzsűrizés kategóriánként 3-5 fős nemzetközileg elismert zsűri értékelésével kezdődött. A második körbe bejutott filmeket pedig 8 filmes egyetem, több mint 30 diákja zsűrizte. A zsűrizés két napnyi közös munka során zajlott, a zsűri értékelte a szakmailag legkiemelkedőbb és számukra legkedvesebb filmeket (a zsűrizés folyamatában diákjaink is részt vettek, itt olvasható Orbán Orsolya beszámolója az eseményről).

Fényírók Fesztiváljának győztes alkotásait ismételten vetítik majd Ravazdon is az Együttlét keretén belül. A filmek különféle kategóriákban lesznek láthatóak, információs dokumentumfilmek/főként társadalmi témák/, dokumentumfilm versenyprogram, kisjátékfilm versenyprogram, animációs versenyprogram, cross-art filmek/zene, tánc, irodalom, vizuális újítások/, krízis és megújulás témakör. A kisjátékfilmek tematikus blokkokban tekinthetőek meg, de a közös  téma ellenére igen változatos alkotásokat láthatunk a 4 blokkban, a fő témák, „fókuszban a nők”, „fiatalok”, „outsiderek”, „kapcsolataink”.

Az ravazdi Együttlét keretében szintén vetítésre kerül néhány szakunkon készült diákfilm:

 

  • Farkas Ágnes Anna: Játsszuk tovább
  • Makkai Zsófia: A piros kabát
  • Mikola Csengele: Finding Zoé
  • Orbán Orsolya: Szőke és Barna
  • Polacsek Zsófia: A madarak nem tévednek el

 

A program ingyenes, a regisztrációs űrlap kitöltésével látogatható. Regisztrálni itt lehet.
További információk és részletes program szintén a Mediawave honlapján.

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat