Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Ösztöndíjas helyek a filmművészet, fotóművészet média szakon kárpát-medencei fiatalok számára
2015.06.10. 18:29

a 2015-2016-os tanévtől kezdődően!

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara a 2015-2016-os tanévtől lehetőséget biztosít maximum 5 nem erdélyi lakhelyű, a Kárpát-medence területén élő hallgató számára, hogy tanulmányait támogatott helyen végezhesse a Kar keretében működő filmművészet, fotóművészet, média szakon.

A Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány támogatásával a sikeres felvételt nyert hallgató számára a Kolozsvári Kar a képzés 3 éve alatt fedezni tudja a lakhatási költségeket (a kar saját kollégiumában), a tanulmányi költségeket (amennyiben tandíjas helyre nyer felvételt), valamint speciális ösztöndíj formájában jelentős mértékben hozzájárul a megélhetési költségekhez is.

A hároméves magyar nyelvű alapképzésre való jelentkezés, felvételi és eredményhirdetés menetrendje a következő:

Beiratkozás július 13-20.

Felvételi szóbeli vizsga: július 21-22., írásbeli vizsga: július 23.
Eredmények július 24.
Helyek visszaigazolása július 27-30.
Végleges eredmények július 31.

Részletes tájékoztató a felvételi vizsgáról itt olvasható.

A beiratkozáshoz szükséges iratok:

a) beiratkozási űrlap (román és magyar nyelven) - beiratkozáskor igényelhető;
b) érettségi (vagy ezzel egyenértékű) oklevél eredetije vagy, amennyiben a jelentkező más egyetem hallgatója, vagy egyidejűleg más egyetemre is felvételizik, az eredeti érettségi oklevél helyett annak közjegyző által hitelesített fénymásolata egy hallgatói vagy beiratkozásról szóló igazolással együtt attól az intézménytől, ahová eredeti iratait leadta. A 2015-ben érettségizettek az oklevéllel egyenértékű iskolai bizonylatot nyújthatnak be, amely igazolja az érettségi vizsga átlagát, az egyes érettségi vizsgatárgyakból kapott jegyet, illetve a felvételi vizsga követelményét képező egyes tantárgyak középiskolai átlagát.
A sikeresen felvételiző az egyetemi év megkezdése előtt köteles benyújtani eredeti érettségi oklevelét a kar dékáni hivatalának, illetve amennyiben a jelentkező egyidejűleg valamely másik felsőoktatási intézmény diákja, köteles az adott intézmény által kiállított igazolást benyújtani az érettségi (vagy azzal egyenértékű) oklevél eredetijének hollétéről.
c) középiskolai jegyek törzskönyvi kivonata (foaie matricolă), illetve azzal egyenértékű iskolai bizonylat;
d) orvosi igazolás;
e) 3 db 3 x 4-es fénykép;
f) születési bizonyítvány hitelesített másolata;
g) a személyazonossági igazolvány másolata;
h) a felvételi díj befizetését igazoló bizonylat (a helyszínen fizetendő): 100 lej;
i) irattartó.

Esetenként még az alábbi iratok szükségesek:
a) házassági bizonyítvány vagy egyéb, névváltoztatást igazoló irat hitelesített másolata;
b) ha a felvételiző több szakra vagy intézménybe felvételizik, a beiratkozásról szóló igazolás attól az intézménytől, ahová eredeti iratait leadta;
c) egyetemi oklevél eredetije vagy hitelesített másolata a másoddiplomás képzésre jelentkezők esetében;
d) a tantárgyversenyeken és más versenyeken elért I., II., III. helyezést igazoló oklevél, valamint az eredmények elismertetése érdekében a kar vezetőségéhez írt kérvény;
e) a felvételi díj befizetésének kötelezettsége alóli felmentést igazoló iratok.
f) külföldön szerzett érettségi/egyetemi oklevél elismeréséről szóló okirat esetében sort kell keríteni ezek romániai honosítására.
A honosítási folyamatot intézményünk kezdeményezi a romániai Oktatási és Kutatási Minisztérium szakhatóságánál. A felvételire jelentkező személynek július 1-ig az alábbi dokumentumokat kell eljuttatni a Sapientia EMTE Kolozsvári Karára (postacím: Universitatea Sapientia, Facultatea de Științe și Arte, 400193 Cluj-Napoca, Calea Turzii nr. 4. jud. Cluj, Romania):
1. Nyomtatott nagybetűkkel kitöltött írásos kérés (a formanyomtatvány letölthető az Oktatási és Kutatási Minisztérium honlapjáról román, angol és francia nyelven: http://cnred.edu.ro/pdf/cerere-recunoastere-studii-cetateni-europeni-admitere-licenta_2015.pdf).
Figyelem! A hiányosan kitöltött formanyomtatványokat elutasítják!
2. Érettségi oklevél hitelesített másolata (csak Hágai Pecséttel ellátva fogadható el az Olaszországban, Görögországban, Spanyolországban, Portugáliában vagy Cipruson kiállított oklevél)
3. Érettségi oklevél hitelesített román nyelvű fordítása (amennyiben nem angol vagy francia nyelvű az eredeti dokumentum)
4. Középiskolai bizonyítvány/törzskönyvi kivonat hitelesített másolata
5. Középiskolai bizonyítvány/törzskönyvi kivonat hitelesített román nyelvű fordítása (amennyiben nem angol vagy francia nyelvű az eredeti dokumentum)
6. Személyazonosságot igazoló dokumentum egyszerű fénymásolata (az útlevél 1., 2., 3. és 4. oldala vagy más személyazonosságot és állampolgárságot igazoló irat)
7. Az 50 lejes (kb. 12 €) honosítási díj kifizetését szintén az egyetem fedezi.
Az oklevél elismeréséről az Oktatási és Kutatási Minisztérium írásos jelentést küld az egyetemnek.

Angol nyelvű információk a romániai Oktatási és Kutatási Minisztérium honlapján is találhatók (http://cnred.edu.ro/en/#recognition-of-studies-for-admission-to-university-in-Romania).

További információk igényelhetők az office@kv.sapienti.ro e-mail címen.

 

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat