Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Rövid rendezvénysorozattal ünnepeljük A magyar film napját
2021.04.26. 17:20

Kutatási eredményeket bemutató konferenciával, kerekasztal beszélgetéssel és filmvetítéssel készülünk április 30-ára.

A magyar film napját 2018-tól ünneplik meg április 30-án, annak emlékére, hogy 1901-ben ezen a napon mutatták be az első magyar filmet, a Zsitkovszky Béla rendezésében készült A táncz című alkotást. Ebből az alkalomból filmszínházak, forgalmazók, művelődési házak, könyvtárak, iskolák, valamint más kulturális és oktatási intézmények minden évben vetítésekkel, találkozókkal, szakmai beszélgetésekkel, játékos vetélkedőkkel tisztelegnek a magyar film nagy korszakai, valamint azon kiemelkedő tehetségű filmalkotók előtt, akik hazai vagy külföldi pályájuk során világhírűvé tették a magyar filmet.


Most pénteken, április 30-án egy rendhagyó eseménysorozattal ünnepeljük A magyar film napját. Az eseménysorozat programja a következőképpen alakul:

  • 10:00 - 14:00: Műhelykonferencia a Kutatási Programok Intézete által támogatott Az erdélyi magyar fotó- és mozgókép-művészet az analóg–digitális korszakhatáron című projekt eredményeiből. (További információk: https://www.facebook.com/events/1207926492943665)
  • 16:00 - 18:00: Kerekasztal-beszélgetés. Mészáros Márta filmművészete. (Résztvevők: dr. Fülöp Otília, dr. Gelencsér Gábor, Lakatos Miska, dr. Popa Diána, dr. Varga Balázs, dr. Virginás Andrea)
  • 18:00: Filmvetítés - Mészáros Márta: Kilenc hónap (1976)

További részletek és a csatlakozáshoz szükséges linkek az eseményhez létrehozott Facebook-csoportban: https://www.facebook.com/groups/318559419559892
(FONTOS: a csoporthoz bárki, bármikor csatlakozhat!)

Várunk mindenkit!

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat